«Με τόλμη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα», η πρώτη δήλωση της νέας Υφυπουργού


Σε καλό κλίμα και με διάχυτη τη συγκίνηση από την πλευρά του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος
στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα πράγματα στο μεταναστευτικό έχουν σαφώς αλλάξει θετικά». «Παρά την τουρκική επιθετικότητα και δηλητηριώδη προπαγάνδα, καταφέραμε να βελτιώσουμε θεαματικά τη διεθνή εικόνα και βαρύτητα της χώρας στην Ευρώπη, με γνώση, πρωτοβουλίες, δράσεις, συμμαχίες και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις -και αυτό είναι μια παρακαταθήκη όσον αφορά στο υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που οφείλει να θεμελιώνεται στην αρχή της έμπρακτης, ουσιαστικής αλληλεγγύης», συνέχισε ο ίδιος. Σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις παιδιών και οικογενειών επισήμανε ότι 4.160 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης «παρά τα πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία». Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή να αξιοποιηθεί η πρόσφατη ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) , όπου «η συμμετοχή μας υπήρξε επιτυχία που εξασφαλίστηκε με πολύ σιωπηλή δουλειά παρά την αρχικά λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας που τελικά κάμφθηκε».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ευχήθηκε στη νέα υφυπουργό Ένταξης, Σοφία Βούλτεψη «μια επιτυχημένη θητεία σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, αυτόν της ένταξης, που είναι καίριας σημασίας για την ελληνική κοινωνία, τις αρχές και τη συνοχή της».

Η νέα υφυπουργός Ένταξης επισήμανε ότι «με τόλμη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα» και υπογράμμισε ότι «σε αυτό το υπουργείο αυτό το χρόνο της κρίσης που η Ελλάδα αντιμετώπισε τόσα χτυπήματα, συγχρόνως τον κορονοϊό, εθνικές απειλές και το μεταναστευτικό, έγινε μια κρυφή δουλειά», καθώς και ότι «σταθήκαμε όρθιοι χάρη στη δουλειά του Νότη και του Γιώργου, γιατί δεν φάνηκαν περαιτέρω συνέπειες πάνω σε μια στιγμή, που κρινόταν η υγεία του λαού και η εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι «δέχτηκα με χαρά και συγκίνηση την πρόταση του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι σε υπουργείο πρώτης γραμμής», ενώ υπενθύμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πολύ στενή συνεργασία αυτού του υπουργείου με την κοινοβουλευτική ομάδα» και με την ίδια, μέσα από τις θητείες της στο προεδρείο Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.

«Σε αυτό το έργο έρχομαι να συμβάλω με τις μικρές δυνάμεις μου και την εμπειρία που έχω αποκτήσει ως αναπληρώτρια τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ως τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης», παρατήρησε η κ. Βούλτεψη. Απευθυνόμενη στον Γ. Κουμουτσάκο τόνισε ότι «ανέλαβε τα καθήκοντά του σε πολύ δύσκολη και περιπλεγμένη περίοδο» και πρόσθεσε: «Γιώργο, τίποτα δεν τελειώνει, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ ζήσει αλλαγές, τις περισσότερες φορές ήταν για καλό. Είναι ένας κύκλος αυτός που κινείται, γνωριζόμαστε όλοι καλά, έχουμε δώσει κοινές μάχες για να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες της παράταξής μας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα για το υπουργείο» και εξήρε «την πολύτιμη προσφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος «υπηρέτησε με συνέπεια τα δύσκολα καθήκοντά του [και] υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και άξιος συμπαραστάτης στις καλές και τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε μαζί». Συνέχισε λέγοντας ότι «η εμπειρία του στα ζητήματα μετανάστευσης αλλά και ευρωπαϊκών θεμάτων αποτέλεσε οδηγό στα πρώτα βήματα του υπουργείου, αλλά και εφόδιο στη μέχρι στιγμής πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου υπό το συντονισμό του Γιώργου Κουμουτσάκου δημιουργήθηκε ισχυρό μέτωπο των χωρών πρώτης υποδοχής». «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος», πρόσθεσε ο υπουργός, «ξεχωρίζει για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, με τις οποίες προάσπισε τις ελληνικές θέσεις, σε δύσκολες καταστάσεις και διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για παρακαταθήκη την οποία θα σεβαστούμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε», ενώ πρόσφερε στον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο σκεύος με τον θυρεό του υπουργείου.

Καλωσορίζοντας την κ. Βούλτεψη στο υπουργείο, «η οποία γνωρίζει καλά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης», ο Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι η ένταξη αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης «κάτι που επανεπιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός με τη δημιουργία σχετικής θέσης υφυπουργού». Επίσης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «η ένταξη όσων πλέον αποδεδειγμένα δικαιούνται διεθνούς προστασίας, προλαμβάνει προβλήματα που επιβαρύνουν την κοινωνία και τους επιτρέπει να συμβάλουν στη χώρα που πλέον τους φιλοξενεί». Κατέληξε εξάλλου λέγοντας για τη Σοφία Βούλτεψη ότι «η εργατικότητα και το πάθος της για κάθε τι που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, είναι τα εχέγγυα για σημαντικό έργο».

πηγή politischios.gr