Με αφορμή την επέκταση του ΚΥΤ και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ο Πρ. Συνοριοφυλάκων Έβρου μιλά στην «Θ» για το σημερινό status της περιοχής και τις εργασίες σε φράκτη και σύστημα επιτήρησης

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος», βρίσκεται αυτό το διάστημα ο Έβρος, καθώς από την μια οι προκλητικές δηλώσεις για νέες μεταναστευτικές ροές, από πλευράς Τουρκίας και από την άλλη οι ανακοινώσεις για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, έχουν προκαλέσει την δυσφορία φορέων, πολιτών, αλλά και κοινοβουλευτικών της περιοχής.

Ωστόσο, στα «ευχάριστα» γεγονότα συγκαταλέγονται τόσο οι εργασίες του Φράκτη, που προχωρούν ταχέως λόγω και των ευοίωνων καιρικών συνθηκών και οι εργασίες για τις θερμικές κάμερες, όσο και οι προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε (και ως Εβρίτης) την αντίθεσή του τόσο στην δημιουργία, όσο και στην επέκταση δομής υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας με έμφαση ότι «έχει να κάνει καθαρά με εθνικούς και λόγους ασφάλειας της περιοχής του Έβρου».

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ «ΚΑΝΟΥΛΑ» ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ – ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ειδικότερα ο κ. Γιαλαμάς ανέφερε στην «Θ» ότι:

Σχετικά με το θέμα τον ροών, ο Έβρος δεν έχει σταματήσει ποτέ να δέχεται μεταναστευτικές ροές. Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε στο επίκεντρο. Απλά τον περασμένο χρόνο, ήρθε το «αποκορύφωμα», όταν από πλευράς Τουρκίας, καθαρά προπαγανδιστικά, προσπαθούσαν με όλον αυτόν τον τρόπο να εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας και όχι μόνον από τις Καστανιές, αλλά κατά μήκος όλης της οριογραμμής του Έβρου. Απλά επικεντρωθήκαμε στις Καστανιές, καθώς εκεί ήταν η μαζική εισβολή των ανθρώπων αυτών. Από εκεί και πέρα, θα συμφωνήσω ότι η γείτονα χώρα με τον απρόβλεπτο πρόεδρό της κ. Ερντογάν, όποτε θέλει ανοίγει την «κάνουλα» και διοχετεύει στην χώρα μας και μέσω του Έβρου αλλά και μέσω των νησιών (όπου το τελευταίο διάστημα βλέπουμε βέβαια μηδαμινές ροές μεταναστών) όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι με όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή του Έβρου -που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις συνοριακών φυλάκων (400 είναι ήδη στις υπηρεσίες μας), με τα άλλα έργα που υλοποιούνται όπως ο Φράκτης στο νότιο κομμάτι (26χλμ) που σαν έργο πάει πάρα πολύ καλά και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, με τις νέες προσλήψεις των συνοριοφυλάκων (600) που μέσα στον Ιανουάριο πιστεύω ότι θα ανακοινωθεί και η προκήρυξή τους κλπ – δεν κάνει να πούμε ότι «θωρακίζουν» τον Έβρο, απλά υπάρχει μια σωστή πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει μια προετοιμασία. Δεν θέλω να χρησιμοποιών εκφράσεις όπως «Θερμοπύλες» ή «θωράκιση» κλπ. Όμως έχουν γίνει τεράστια – μα τεράστια – βήματα για την φύλαξη των συνόρων και κατ΄επέκταση της χώρας μας και της ΕΕ και νομίζω ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση, απλά κατ΄εμέ αυτά τα βήματα θα πρέπει να είναι και περισσότερα και να γίνουν και γρηγορότερα.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΚΤΗ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ
Επιπλέον, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι:

Οι εργασίες στον Φράκτη προχωρούν κανονικά, όπως και το σύστημα επιτήρησης (θερμικών καμερών), που είναι ένα έργο του οποίου ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί εδώ και 14 χρόνια και μετά από 14 χρόνια άρχισε να παίρνει «πνοή». Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέσο διευκόλυνσης για την δουλειά μας και κατ΄επέκταση για την φύλαξη των συνόρων μας.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΒΡΙΤΗΣ, ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ
Αναφορικά με την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου (Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών) ο κ. Γιαλαμάς εξηγεί ότι:

Κατά αρχήν ας μην μπερδεύουμε τα υπουργεία μας. Άλλο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλο το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (του κ. Μηταράκη).

Εγώ θα σας μιλήσω καθαρά σαν Εβρίτης και για την τόσο ευαίσθητη περιοχή του Έβρου και κατ΄επέκταση της Θράκης και θα σταθώ και στα γεγονότα που ζήσαμε πέρυσι τον Μάρτιο. Καταλαβαίνετε ότι αν είχαμε και μια δομή που φιλοξενούνταν άλλα 3000-4000 άτομα, δεν ξέρω τι συνέπειες θα είχε όλο αυτό. Βέβαια όλα αυτά είναι υποθετικά, αλλά δεν ξέρουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα έχουμε, αν κατά την διάρκεια μιας «εισβολής», υπάρχουν μέσα στον Έβρο και 3000-4000 άτομα μέσα στον Έβρο (σε μια δομή) και δεν θέλω να τις φανταστώ. Νομίζω ότι καθαρά για θέμα ασφάλειας μέσα στον Έβρο, σε μια τόσο ευαίσθητη πραγματικά περιοχή, αυτές οι δομές που υπάρχουν είναι αρκετές και δεν μιλάμε πλέον ούτε για επέκταση, ούτε για συνέχιση της νέας δομής. Προσωπικά είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέκταση δομής ή δημιουργία νέας δομής, όπως είχε ακουστεί ότι θα δημιουργηθεί και νέα δομή στον Προβατώνα του Δήμου Σουφλίου πριν λίγο καιρό, όπου υπήρχε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των θεσμικών φορέων. Για μένα, έχει να κάνει καθαρά με εθνικούς και λόγους ασφάλειας της περιοχής του Έβρου. Και από την άλλη μεριά, αν το πάρουμε και συνδικαλιστικά, καλές οι προσλήψεις των συνοριοφυλάκων, αλλά θα είναι για την πρώτη «γραμμή», θα είναι για το ποτάμι ή για την φύλαξη όλων αυτών των ανθρώπων; Ποιος θα τους φυλά όλους αυτούς; Όλοι θα βρουν τον Έβρο, κάθετα αντίθετο με την δημιουργία μιας τέτοιας δομής».