Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε την Κυριακή ότι ο απώτερος στόχος των διπλωματικών προσπαθειών για τη μετανάστευση από την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να «δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση της ελπίδας».

«Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους κάποια αίσθηση ελπίδας, ότι εάν μείνουν, η βοήθεια έρχεται», είπε στο CNN. «Δεν πρόκειται να λυθεί εν μία νυκτί, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Αν ήταν εύκολο, θα είχε λυθεί πριν από χρόνια.»

Η αντιπρόεδρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ζήτημα της μετανάστευσης τους τελευταίους μήνες, μετά τις αυξήσεις των ροών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η κυρία Χάρις είπε ότι το καθήκον να ηγηθεί αυτών των προσπαθειών δεν της ανατέθηκε απλά από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά ότι της ζήτησε «να συνεχίσει το έργο που έκανε» ως αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σημείωσε ότι τμήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως τα τμήματα Εμπορίου και Γεωργίας, θα αναπτύξουν πολιτικές για να βοηθήσουν και ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με οργανισμούς που βασίζονται στην κοινότητα σε χώρες όπως το Μεξικό και η Γουατεμάλα για να βελτιώσουν τις συνθήκες και να δώσουν στους πολίτες έναν λόγο να μείνουν στις χώρες τους.

Η Κάμαλα Χάρις είπε επίσης ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της εργασίας είναι η ανοικοδόμηση σχέσεων με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής μετά τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ξαφνικά», είπε. «Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπό την προηγούμενη διοίκηση, απέσυραν, ουσιαστικά, πολλά από αυτά που ήταν η συνέχεια των προσπαθειών. Βασικά αυτές σταμάτησαν. Πρέπει να το ξαναχτίσουμε και έχω καταστήσει πολύ σαφές στην ομάδα μας ότι πρέπει να είναι μια συνάρτηση μιας προτεραιότητας που είναι μια αμερικανική προτεραιότητα και όχι απλώς μια δουλειά για να διεκπεραιώσει όποιος κάθεται ακριβώς σε αυτήν την καρέκλα.»

Πηγή indicator.gr