Οι μεταναστευτικές ροές που μέσω και της Ελλάδας πλημμύρισαν την Ευρώπη δεν περιείχαν μόνο πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Ανάμεσα τους βρέθηκαν και βρίσκονται άτομα με δόλιους σκοπούς. Ειδικά στην Ελλάδα κάποιοι εξ αυτών θα λειτουργήσουν σαν Πέμπτη Φάλαγγα. Πολλοί από όσους έφυγαν από τη Συρία, άλλωστε, ήταν μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα που μετά την ήττα τους κατέφυγαν στην Τουρκία και κάποιοι εξ αυτών εκπαιδεύτηκαν εκεί.

Αυτό δεν είναι ισχυρισμός. Αποκαλύφθηκε από το 2016 όταν η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε για το γεγονός την ΕΕ και την Ουάσινγκτον. Ήταν νωπές τότε οι εικόνες από τους βιντεοσκοπημένους αποκεφαλισμούς που είχαν σοκάρει τη διεθνή κοινή γνώμη. Τότε, που η Ευρώπη δεχόταν τρομοκρατικά πλήγματα, οι μυστικές της υπηρεσίες έψαχναν για ισλαμιστές τρομοκράτες και κατηχητές, όχι για κατασκόπους.

Από τότε, η υφή των μεταναστευτικών ροών έχει αλλάξει. Η ήττα του ISIS και η κατάλυση του χαλιφάτου μαζί με την ανάκαμψη του καθεστώτος Άσαντ άλλαξε την ανθρωπογεωγραφία των μεταναστευτικών ροών τουλάχιστον από τη Συρία. Δεν έφευγαν άμαχοι για να γλυτώσουν από τις μάχες, αλλά –όπως προαναφέραμε– πολλοί τζιχαντιστές, αρκετοί εκ των οποίων ήταν και εκπαιδευμένοι τρομοκράτες.

Παράλληλα, αφενός επιδοτώντας την Turkish Airlines, ώστε να παρέχει φτηνά εισιτήρια από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αφετέρου καταργώντας τη βίζα, η Άγκυρα προσέλκυσε ένα ισχυρό ρεύμα οικονομικών μεταναστών, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευσε προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σταδιακά, λοιπόν, άρχιζαν να μειώνονται οι Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί και να έρχονται μουσουλμάνοι από την Αφρική. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι εκκαθαρίσεις οδήγησαν και πολλούς Τούρκους να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Άντρες στρατεύσιμης ηλικίας

Είναι προφανές ότι η τουρκική ΜΙΤ θα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να στείλει μέσα στο μεταναστευτικό πλήθος και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τους οποίους έχει εκπαιδεύσει να παίξουν ρόλο κατασκόπου. Η κάλυψη του πρόσφυγα-μετανάστη, άλλωστε, είναι πειστική. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει πράκτορες όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και άλλων κρατών, τα οποία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις μεταναστευτικές ροές. Μέχρι και η Ρουάντα έσπειρε δίκτυα πρακτόρων μέσω των ροών.

Το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση και η ηλικία των περισσοτέρων μεταναστών είναι ενδείξεις. Η μέση ηλικία των μεταναστών μεταξύ 2013 και 2019 ήταν τα 29 χρόνια, ενώ πάνω από 70% ήταν άντρες. Η μεγάλη πλειονότητα, δηλαδή είναι άντρες στρατεύσιμης ηλικίας. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Όσοι από αυτούς προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή κράτη που μαστίζονται από βία και ανομία ενδέχεται να έχουν συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου ή σε πράξεις βίας και για μεταμορφώθηκαν σε πρόσφυγες-μετανάστες για να διαφύγουν.

Η προέλευση μεταναστών από χώρες με πολύ διαφορετικά από τα δυτικά πολιτισμικά πρότυπα ως προς την βία, την συμπεριφορά προς τις γυναίκες, τον σεβασμό της περιουσίας και της διαφορετικότητας, την κοινωνική ευθύνη κ.α. προκαλεί προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδοχής. Αυτό ισχύει για τον κανόνα, αλλά υπάρχει και η εξαίρεση που αφορά στην εθνική ασφάλεια.

Γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν παραπέμπεται στη Χάγη

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν αμφιβολία ότι στις δομές φιλοξενίας ειδικά στα ακριτικά νησιά βρίσκονται στρατολογημένοι και εκπαιδευμένοι από την Τουρκία πράκτορες (κατά κανόνα σουνίτες ισλαμιστές όχι Τούρκοι). Αποστολή τους είναι ή να μεταδίδουν πληροφορίες γι’ αυτά που βλέπουν τριγυρίζοντας τα νησιά, ή και να παραμείνουν ανενεργοί, περιμένοντας να παίξουν ρόλο κατασκόπου ή και σαμποτέρ σε περίπτωση θερμής ελληνοτουρκικής κρίσης, ή σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να αποσταθεροποιήσει την τοπική κοινωνία.

Τούρκοι πρόσφυγες

Μετά το πραξικόπημα του 2016, λόγω των διώξεων, χιλιάδες Τούρκοι έχουν περάσει στην Ελλάδα, αιτούμενοι άσυλο. Κάποιοι εξ αυτών έχουν πλούσια καριέρα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας. Οι περισσότεροι εξ αυτών μπορεί να είναι πράγματι αντιφρονούντες, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται και πράκτορες της ΜΙΤ, όπως έχει καταγγελθεί δημοσίως και από γνωστούς Τούρκους αντιφρονούντες.

Δεδομένου ότι οι Τούρκοι νέο-πρόσφυγες αριθμούν πάνω από 6.000 μπορούμε να συνάγουμε ότι ανάμεσα τους βρίσκονται τουλάχιστον δεκάδες αν όχι εκατοντάδες πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίο ναι μεν κατασκοπεύουν τους επικριτές του Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα κατασκοπεύουν με όποιον τρόπο και την Ελλάδα. Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης πιθανότατα θα δράσουν και σε ρόλο σαμποτέρ.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές αρχές έχουν βρει φορτία όπλων, κυρίως λειόκανων, προερχομένων από Τουρκία. Πιθανότατα άλλα διέφυγαν. Δεν είναι γνωστό αν αυτά προορίζονταν για απόκρυψη και διανομή εν ευθέτω χρόνω σε διεισδύσαντες τζιχαντιστές ή Τούρκους πράκτορες, ή αν απλά ήταν για διακίνηση προς τρίτες χώρες. Πάντως η ικανότητα της Τουρκίας να διοχετεύσει όπλα μέσω λαθρεμπορίου στα Βαλκάνια είναι επιβεβαιωμένη από σχετικά περιστατικά και στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες.

Η Πέμπτη Φάλαγγα

Στο πρόσφατο παρελθόν μετανάστες έχουν αποδεδειγμένα παίξει ρόλο προβοκάτορα στις δομές φιλοξενίας με σκοπό την πρόκληση ταραχών. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στη διασάλευση της δημόσιας τάξης. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι τα δίκτυα πρακτόρων που μπορούν στην κρίσιμη στιγμή να μεταδώσουν με κινητά σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και για τις θέσεις διασποράς των ελληνικών δυνάμεων ειδικά στα νησιά, ώστε να γίνουν στόχοι βομβαρδισμού. Δεν χρειάζεται καν να κρυπτογραφούνται τα μηνύματα, καθώς θα μεταδίδονται άμεσα σε γλώσσα άγνωστη και με χρήση απλών συνθηματικών. Ακόμη και αν οι ελληνικές υπηρεσίες υποκλέπτουν τα μηνύματα είναι απίθανο να βγάλουν εγκαίρως άκρη.

Όπως έχει αποδειχθεί ρόλο κατασκόπου δεν παίζουν μόνο μετανάστες, αλλά και μέλη ξένων ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν ακόμα ασύδοτες και συχνά σε συνεργασία με δουλεμπορικά κυκλώματα και τουρκικές υπηρεσίες. Τέτοια περιστατικά είναι αρκετά και πιστοποιημένα από τις αστυνομικές-λιμενικές αρχές, αλλά και από τις εισαγγελίες. Αν εν καιρώ ειρήνης μπορούν κάποιοι προβοκάτορες να προκαλούν με σχετική άνεση επεισόδια, ας αναρωτηθούμε τι μπορούν να κάνουν εν καιρώ πολέμου. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ανοίξουν ένα δεύτερο εσωτερικό μέτωπο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εξέγερσης. Αυτό ισχύει κυρίως για τα νησιά, αλλά λιγότερο και για τις δομές στην ενδοχώρα.

Χτίζει συμμαχίες η Ελλάδα στον Κόλπο – Σε γεωπολιτική λαβίδα η Τουρκία

Αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον πολιτών στην ύπαιθρο θα δημιουργήσουν κλίμα φόβου και θα αποσπάσουν δυνάμεις για την καταδίωξη των ταραχοποιών. Μπορεί όμως και να ερημώσουν απομονωμένες περιοχές και να διαταράξουν την αγροτική οικονομία. Στο δωδέκατο κεφάλαιο του βιβλίου του “Η τέχνη του Πολέμου”, με τίτλο “Η επίθεση με φωτιά”, ο Σουν Τσου γράφει: «Υπάρχουν πέντε τρόποι επίθεσης με φωτιά. Ο πρώτος είναι να κάψετε στρατιώτες στο στρατόπεδο τους. Ο δεύτερος να κάψετε εφόδια. Ο τρίτος να κάψετε τα καραβάνια επιμελητείας. Ο τέταρτος να κάψετε οπλοστάσια και ο πέμπτος να κάψετε αποθήκες».

Η φωτιά είναι ένα απίθανα καταστρεπτικό μέσο και δίκαια ο Κινέζος στρατηγός την αναφέρει. Με κατάλληλη προετοιμασία ο εμπρησμός μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτος, ιδίως σε περιόδους σχετικής ξηρασίας, όπως οι καλοκαιρινοί μήνες, που είναι και οι πλέον πρόσφοροι για απρόσκοπτες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στρατόπεδα, αεροπορικές βάσεις, αποθήκες, κλπ, μπορούν να καταστραφούν χωρίς απευθείας εχθρική επίθεση, αλλά με την δράση χρήση εμπρηστών που θα δράσουν οργανωμένα.

Καταστροφή υποδομών

Η φωτιά μπορεί να κατακάψει στρατηγικές υποδομές, καταστρέφοντας την ηλεκτροδότηση, επικοινωνιακές δομές και περιουσίες. Μπορεί να δημιουργήσει προσφυγικές ροές Ελλήνων πολιτών που θα έχουν καταστεί άστεγοι, αφού ο οικισμός τους θα έχει καεί. Στο παρελθόν, όπως έχουν ομολογήσει δημοσίως και Τούρκος πρώην πρωθυπουργός (Γιλμάζ), αλλά και δράστες από το παρακράτος, η Άγκυρα προκάλεσε επανειλημμένως εμπρησμούς σε ακριτικά νησιά. Αν τα κατάφερε χωρίς να διαθέτει τους πράκτορες που διαθέτει σήμερα, φανταστείτε σε τι έκταση μπορεί να πλήξει τα νησιά σε περίπτωση σύρραξης.

Η επίθεση εναντίον υποδομών, όχι τόσο μεγάλων και καλά φυλασσόμενων μονάδων, αλλά μικρών και διεσπαρμένων τμημάτων των δικτύων συγκοινωνιών, ύδρευσης, μεταφοράς ενέργειας, επικοινωνιών και ύδρευσης μπορούν να σπείρουν χάος στα μετόπισθεν και να προκαλέσουν αντιδράσεις ποικίλων διαστάσεων και αποχρώσεων, από θυμό και πολιτική αστάθεια μέχρι απόγνωση και ηττοπάθεια.

Η τωρινή κατάσταση με συμμορίες του υπόκοσμου να διαπράττουν καθημερινές κλοπές υλικού του ηλεκτρικού δικτύου και να βυθίζουν κοινότητες στο σκοτάδι, ή να διακόπτουν την υδροδότηση λόγω καταστροφής ή κλοπής σωληνώσεων είναι ήδη ανυπόφορη. Ας φανταστούμε τέτοια γεγονότα να γίνονται ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της επικράτειας από οργανωμένους δολιοφθορείς που δρουν συντονισμένα υπό τις διαταγές του εχθρού. Φανταστείτε να πέφτoυν τα δίκτυα υποδομών, καθώς άλλα τμήματα καίγονται και άλλα καταστρέφονται, καθώς σιδηροδρομικές γραμμές αποσυναρμολογούνται, ή ταμιευτήρες νερού δηλητηριάζονται.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η παραμονή στην χώρα τόσων πολλών μεταναστών και προσφύγων δρα σαν πολλαπλασιαστής όλων των προβλημάτων της χώρας, μικρών και μεγάλων και εξ αντιδιαστολής ως πολλαπλασιαστής της τουρκικής επιθετικής ισχύος. Η δραστηριοποίηση κάποιων για την πρόκληση ανεξέλεγκτων καταστάσεων στα μετόπισθεν σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας με την Ελλάδα το πρόβλημα θα καταστεί οξύτατο. Γι’ αυτό και η λήψη δραστικών μέτρων από τώρα είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.


Πηγή slpress.gr