Διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτικές κοινωνικής ένταξης: Η περίπτωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ)»

«Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάντα η επόμενη μέρα και μέσω των τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων μπορούμε να αναπτύξουμε όλες εκείνες τις δράσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς που βρέθηκαν στην Ελλάδα και είτε δεν μπορούν να φύγουν είτε επιλέγουν να μείνουν στον τόπο μας, να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτικές κοινωνικής ένταξης: Η περίπτωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ)».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ακόμη ότι η Αυτοδιοίκηση σε όλη τη διάρκεια της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης έχει δείξει ότι βρίσκει λύσεις.

«Νομίζω, συμπλήρωσε, πως πλέον είναι κατανοητό πως δεν μιλάμε για ένα τοπικό ή εθνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θέλει τέτοιου είδους πολιτικές και πόρους για να αντιμετωπιστεί.
Πολλοί Δήμοι της Ελλάδας και κυρίως τα νησιά μας δέχτηκαν και δέχονται ακόμη μεγάλες πιέσεις, δυσανάλογες με τις δυνατότητές τους.
Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάντα η επόμενη μέρα και μέσω των τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων μπορούμε να αναπτύξουμε όλες εκείνες τις δράσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς που βρέθηκαν στην Ελλάδα και είτε δεν μπορούν να φύγουν είτε επιλέγουν να μείνουν στον τόπο μας, να σταθούν στα πόδια τους.
Με αμοιβαίο σεβασμό στις παραδόσεις, την πολιτισμική κληρονομιά και θρησκεία -ο ενός του άλλου- αλλά και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να βοηθήσουμε στην αρμονική ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες, στη γλώσσα και την εκπαίδευση.

Με το πρόγραμμα «Εστία» και την μετεξέλιξή του, αλλά και τα ΣΕΜΠ, μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για καλές πρακτικές αξιοποιώντας και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε κοινωνίες ανοιχτές, με σεβασμό σε κάθε άνθρωπο. Οι Δήμοι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του».

Τα τοπικά Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜΠ) είναι ένα εργαλείο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ένταξης προσφύγων που ζουν στους δήμους και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια καλή πρακτική που θα μειώσει τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και συμβάλει στην αρωγή των προσφύγων και μεταναστών για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή thessi.gr