Ένταση επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας στη Λέσβο, όπου μάλιστα τα ξημερώματα χθες καταγράφηκαν αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ εξαημέρου στην ίδια θαλάσσια περιοχή εκτυλίχθηκε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό, δίχως μέχρι σήμερα το συμβάν να δει το φως της δημοσιότητας.


Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης


Απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επεισόδιο σημειώθηκε νυχτερινές ώρες, όταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός χτύπησε, και μάλιστα δύο φορές, στο πρυμναίο τμήμα του το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «050 – Αρκοί» του Λιμενικού. Από τη σύγκρουση, το σκάφος του Λιμενικού υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο στην περιοχή των Ιμίων.
Προχθές (2 Μαΐου), στο διάστημα από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί, 6 βάρκες με περίπου 300 μετανάστες στο σύνολό τους απέπλευσαν από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό τη Λέσβο. Έπειτα από αρκετές ημέρες που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, οι συνθήκες τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν πρόσφορες για τον διάπλου.

Δύο από τις λέμβους προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις βόρειες ακτές του νησιού, τρεις τις ανατολικές, ενώ μία ακόμα είχε κατεύθυνση προς το νότιο τμήμα του νησιού. Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κινούνταν συνολικά 6 τουρκικές ακταιωροί που δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν τις βάρκες με τους μετανάστες να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις προσπάθησαν να διευκολύνουν το ταξίδι τους προς τη Λέσβο.

Αναφορά στα τρία περιστατικά έκανε χθες με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού: «Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς», ανέφερε για το ένα από τα συμβάντα.

Πηγές από το Λιμενικό δήλωσαν στην «Κ» ότι τα ελληνικά σκάφη εντόπισαν εγκαίρως τις 6 βάρκες με τους μετανάστες και ειδοποίησαν την τουρκική ακτοφυλακή όσο ακόμα αυτές κινούνταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μετανάστες περισυνελέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς.
Προβληματισμό στις ελληνικές αρχές προκάλεσε η άφιξη στο σημείο και ενός πλοίου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Δεν ενεπλάκη ενεργά, ωστόσο η παρουσία του σε περιστατικό έρευνας και διάσωσης ήταν κάτι που είχε καιρό να συμβεί, όπως έλεγαν χθες στελέχη του Λιμενικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λέσβο βρισκόταν χθες ο αρχηγός του Λιμενικού Θεόδωρος Κλιάρης, δίχως κανείς να μπορεί να συνδέσει την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας με την παρουσία του κορυφαίου Έλληνα αξιωματικού του Σώματος στο νησί.
«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητά του την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Λιμενικό. 

Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια της εβδομάδας, συναντήσεις με την ηγεσία του Σώματος είχε η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον.


ΠΗΓΗ   defence-point.gr