Ένα χρόνο μετά την δημιουργία, από το Υπουργείο Μετανάστευσης καμπ προσφύγων στην θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, θυμήθηκαν να ζητήσουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης για τις εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν και γι’αυτές που πρόκειται να δημιουργηθούν (σ.σ. μάλλον γιατί το επιβάλλει η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια).

Η εγκατάσταση αφορά την δομή φιλοξενίας δυναμικότητας 1500 ατόμων, σε μία έκταση περίπου 23 στρεμμάτων, στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης με το ποσό των 3.700.000€

Η έκταση, όπως σημειώνεται στην αίτηση αδειοδότησης, χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως χώρος εξόρυξης/επεξεργασίας ορυκτών/αδρανών.

Θα εγκατασταθούν 168 οικίσκοι διαμονής, τύπου container και 90 διώροφων οικίσκων διαμονής τύπου container. Η ανάπτυξη της δομής πραγματοποιείται σε 6 επιμέρους τομείς, εκ των οποίων πέντε τομείς είναι τομείς διαμονής – φιλοξενίας και ένας τομέας στο σημείο της εισόδου περιλαμβάνει τα γραφεία διοίκησης, το χώρο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και χώρο υγειονομικής εξυπηρέτησης (για τον Ερυθρό Σταυρό). Επιπλέον προβλέπεται ειδικός χώρος καραντίνας για τον Covid-19.
  • Οι εργασίες αναβάθμισης αφορούν την εγκατάσταση οικίσκων διαμονής και την κατασκευή των απαιτούμενων συνοδών έργων, συγκεκριμένα δίκτυο συλλογής και διάθεσης υγρών αποβλήτων.
  • Η ύδρευση της δομής γίνεται από υφιστάμενη γεώτρηση.
  • Τα υγρά απόβλητα θα οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό εντός της δομής και τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται για άρδευση και υπεδάφια σύμφωνα με σχετική μελέτη σχεδιασμού και εφαρμογής που θα εκπονηθεί και θα εγκριθεί.
  • Τα στερεά απόβλητα θα συλλέγονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σιντικής.
Να σημειώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις της Δομής γειτονεύουν με τον υγρότοπο της Λίμνης Κερκίνης η οποία έχει καθοριστεί ως Εθνικό Πάρκο και ισχύουν συγκεκριμένοι όροι δόμησης ή χρήσης της γης για καθορισμένες ζώνες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση στην θέση Κλειδί επιτρέπονται οι υποδομές τύπου κατασκήνωσης.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει η εξαίρεση από έργα χαρακτηρισμένα ως Εθνικής σημασίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάσει αυτή την εξαίρεση η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, είναι γνωμοδοτική και καθαρά διαδικαστική.
Ερωτηματικά για τα λύματα

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το που οδηγούνται τα λύματα της δομής εδώ κι έναν χρόνο που λειτουργεί αυτή, καθώς όπως φαίνεται και από την αίτηση ο Βιολογικός καθαρισμός ΘΑ δημιουργηθεί. Να θυμίσουμε πως η δομή ξεκίνησε με την φιλοξενία 700 μεταναστών, ενώ σήμερα φιλοξενούνται περί τα 450 άτομα (καθώς υπήρξε ύφεση στα μεταναστευτικά κύματα εξ ανατολών).

Υπάρχουν δε υπόνοιες πως τα υγρά λύματα οδηγούνται στον παρακείμενο (300μ) ποταμό Στρυμόνα και από εκεί στην λίμνη Κερκίνη.

Αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Σιντικής


Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για την δημιουργία της δομής στην θέση Κλειδί, φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος με αυτή την εξέλιξη, καθώς βλέπει ότι οι κινήσεις αυτές του Υπουργείου Μετανάστευσης αίρουν το προσωρινό της Δομής (υπήρξε η υπόσχεση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ότι η δομή θα λειτουργούσε για ένα …δίμηνο, δηλαδή μέχρι τον… περσινό Μάιο) και οδηγείται πλέον σε μόνιμη κατάσταση και μάλιστα με προοπτικές ο αριθμός των φιλοξενούμενων να φτάσει τους 1.500.

Αιτημα για …καλλιεργήσιμο κήπο από τον ΔΟΜ

Τέλος να αναφέρουμε πως στο σημερινό (26/5) Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, το οποίο αναβλήθηκε, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η αίτηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης έκτασης εμβαδού 1.616,18 τ.μ. κυριότητας του Δήμου Σιντικής για τη χρήση του ως καλλιεργήσιμο κήπο στη Δομή Σιντικής.

Αίτημα που δείχνει τις προθέσεις μονιμοποίησης της δομής από το Υπουργείο Μετανάστευσης.


Πηγή: anexartitos.gr