Η νόμιμη μετανάστευση είναι μία ευκαιρία, όχι μία απειλή, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι «είναι φυσικά μία υπόθεση που απαιτεί νομικό πλαίσιο, πολιτική βούληση και ψύχραιμη αλλά σταθερή στοχοπροσήλωση που θα μας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσουμε για να ξεπεράσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα, αλλά και τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας μας».

«Είναι κι ένα θέμα που αντίθετα με όσα λένε οι λαϊκιστές προάγει, δεν απειλεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Η Ευρώπη θέτει το πλαίσιο και τα εργαλεία, αλλά όλοι όσοι τα αποδέχονται πρέπει να υιοθετήσουν τις αρχές, τις αξίες και τις κοινωνικές μας σταθερές: τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα, το σεβασμό στον πλησίον, την ανεξιθρησκία, το σεβασμό στη γυναίκα» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και επισήμανε:

«Αυτό αν θέλετε είναι ένα διαχρονικό ζητούμενο το οποίο θα μας βοηθήσει και σε σημερινά, επίκαιρα ζητήματα, όπως η μετανάστευση ή ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινωνίες μας. Χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις. Με σεβασμό στην ιστορία και ειλικρινή ανάγνωση των διδαγμάτων της μπορούμε να προχωρήσουμε με περισσότερη εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τους γείτονες και εταίρους μας».

«Σήμερα 19 Μαΐου, θλιβερή ημέρα μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό, αυτά τα διδάγματα συνύπαρξης, συμφιλίωσης και ιστορικής μνήμης είναι ακόμα πιο επίκαιρα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή sofokleousin.gr