Νότης Μηταράκης: O υπουργός Μετανάστευσης μίλησε για το μεταναστευτικό και για την τουρκική επιχειρηματολογία για το καθεστώς της μειονότητας στην Θράκη.

Ο Νότης Μηταράκης μίλησε για το μεταναστευτικό και για τις εξελίξεις στα σύνορα. Ο υπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Πρόσφατα δε απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει ξεκάθαρα στην τουρκική επιχειρηματολογία αναφορικά με το καθεστώς της μειονότητας στη Θράκη. «Έχει κλείσει αυτό το θέμα που κάθε φορά ανεπιτυχώς η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει», δήλωσε και επεσήμανε ότι η διεθνής 

Νότης Μηταράκης: «Χάρις στις ελληνικές προσπάθειες έχουν μειωθεί οι ροές
»

Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία εφαρμόζει πολιτική ανοίγματος μετώπων και πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο οι μεταναστευτικές ροές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 96%. «Χάρις στις ελληνικές προσπάθειες έχουν μειωθεί οι ροές κατά 96%, έχει καταρρίψει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στις σχέσεις της με την ΕΕ», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

«Και νομίζω έδωσε έναν άλλο τόνο στην επίθεση Ζαν Μισέλ- Φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα παρά την ιστορία με το sofa-gate. Έδωσε ξεκάθαρα την εικόνα ότι η Ευρώπη δεν είναι όμηρος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, όπως ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Νότης Μηταράκης: Το περιεχόμενο της επιστολής προς την Τουρκία

Την επιστολή δημοσιοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα καλά στοιχειοθετημένο γεγονός ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι βρίσκονταν υπό τη στενή παρακολούθηση και συνοδεία τουρκικών πλοίων, προκύπτει ότι δεν διώκονταν και η ζωή τους δεν ήταν σε κίνδυνο».  Για το γεγονός αυτό η Ελληνική Ακτοφυλακή «παρουσιάζει σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων».

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο υπουργός στην επιστολή και συνδέει το συγκεκριμένο περιστατικό «με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας, προς την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Κοινή Δήλωση και να αποδεχθεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά, εκκλήσεις οι οποίες δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την ‘Αγκυρα».

Πηγή pagenews.gr