Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, μια μεγάλη εισροή προσφύγων αναμένεται στην Ευρώπη.

Και η στάση της ηγεσίας της ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Συναντήθηκε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στις Βρυξέλλες,

Ο Ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Όμως δεν συμφωνούν όλοι στη βελγική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, ο Ζερόμ Ριβιέρ, Γάλλος ευρωβουλευτής από την Ομάδα ταυτότητας και δημοκρατίας (ακροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) δήλωσε: «Πρέπει να πούμε, κοίτα, η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, ειδικά στο τέλος αυτής της εγκληματικής κρίσης. Και λέμε πολύ ευγενικά σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορείτε να μπείτε παράνομα. Και αν θέλετε να μπείτε παράνομα , δεν υπάρχει τρόπος να βρεις ποτέ νόμιμο τρόπο στη χώρα μας».

Ο Γκράντι συναντήθηκε επίσης με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τη Δευτέρα, όπου είπε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, αφού το ιταλικό νησί Λαμπεντούσα δέχθηκε χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν με βάρκα το Σαββατοκύριακο.

«Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη και να οργανώσει τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε όλη την Ευρώπη και πρέπει όλα τα κράτη μέλη να λάβουν πραγματικά και αποτελεσματικά το μερίδιό τους. Αλλά επίσης ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί αυτή τη μετεγκατάσταση και όχι μόνο πολιτικές επιστροφής, παράνομες επιστροφές αλλά και εξωτερική ανάθεση των μεταναστευτικών πολιτικών της», είπε η Σάσκια Μπρίκμοντ, Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής για τη μετανάστευση δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και με ένα νέο κύμα προσφύγων που αναμένεται από χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Λιβύη. Οι Βρυξέλλες πρέπει να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός σύντομα.

Πηγή gr.euronews.com