Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν καταφέρθηκε και εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας πως βάζει εμπόδια στη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια, στα ελληνικά νησιά – Σοβαρό επεισόδιο ανοιχτά της Χίου με τουρκικές ακταιωρούς που έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφος της Frontex

Την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για νέο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και της Frontex στη Χίο, η Τουρκία συνεχίζει να στοχοποιεί τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά και τη χώρα μας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP στην Τουρκία, και στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε για πολλοστή φορά Frontex και Ελλάδα, επειδή βάζουν εμπόδια στην αθρόα παράνομη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
Ο Τσελίκ κατηγόρησε προκλητικά την Frontex πως μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε… «νεκροταφείο», έχοντας την ευθύνη θανάτου δεκάδων παράνομων μεταναστών.
Δήλωσε συγκεκριμένα ο Τσελίκ: «Για αυτή την υπηρεσία την FRONTEX που εργάζεται εξ ονόματος της ΕΕ έχουμε θέσει επανειλημμένα το πώς απωθεί τις βάρκες των μεταναστών, το πως κατέστησε τη Μεσόγειο ένα νεκροταφείο της Δημοκρατίας όπως και το κατά πόσο είναι υπεύθυνη για τους θανάτους σε Μεσόγειο και Αιγαίο (…) Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις που κάνουν, εμείς και το υπουργείο Εσωτερικών μας έχουμε κάνει πολλές δηλώσεις και κοινοποιήσαμε πολλές φωτογραφίες».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, επανέλαβε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας και καταγγέλοντας Frontex και Eλλάδα σε Ευρωπαίος ηγέτες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.
«Ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους είπε πώς αυτές οι επαναπροωθήσεις είναι μία απάνθρωπη στάση, καλώντας τους να πάρουν μία ισχυρή θέση απέναντι σε αυτά που κάνει η Ελλάδα και η FRONTEX. Αλλά παρά τις απάνθρωπες αυτές εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Πρόεδρο μας πως “εμείς δεν είμαστε ενήμεροι για αυτό” (…) Και αν και ο κύριος Πρόεδρος μας είπε πως “Εμείς θα σας στείλουμε πάλι τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα”, δυστυχώς κανείς ηγέτης δεν εμφανίστηκε να πάρει μία ισχυρή ενάντια θέση και έτσι αυτές οι επαναπροωθήσεις και έτσι αυτές οι δραστηριότητες που οδηγούνε αυτούς τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το θάνατο, στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου συνεχίζονται» δήλωσε προκλητικά ο Τσελίκ.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στις 27 Απριλίου ανοιχτά της Χίου σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο, όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς δίπλα σε σκάφη της Frontex, που περιπολούσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε ήδη για το περιστατικό τον αντιπρόεδρο της κομισιόν μαργαρίτη Σχοινά και τη Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.


ΠΗΓΗ    difernews.gr