Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο.


Πρόκειται για μία από τις κύριες πρωτοβουλίες του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο νέος οργανισμός θα συμβάλει στο να καταστούν οι διαδικασίες ασύλου στα κράτη μέλη υψηλότερης ποιότητας, πιο ομοιόμορφες και ταχύτερες. Η νέα εφεδρεία 500 εμπειρογνωμόνων θα παράσχει επίσης πιο αποτελεσματική στήριξη στα εθνικά συστήματα ασύλου που αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας, καθιστώντας το συνολικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης της ΕΕ πιο αποδοτικό και βιώσιμο.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας για ένα σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός συνεκτικού και εύρυθμου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό δομικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον να βασίζονται στην πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο, τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Οργανισμός θα επιφέρει απτή διαφορά στις διαδικασίες ασύλου, βελτιώνοντας την προστασία των ατόμων και αντιμετωπίζοντας τα κενά, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών.»

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο έχει δρομολογηθεί. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με αυτή τη δεύτερη νομοθετική συμφωνία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Οι αποφάσεις για το άσυλο πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα, με δίκαιο τρόπο και με την ίδια υψηλή ποιότητα παντού στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε επίσης υψηλά και συγκλίνοντα πρότυπα υποδοχής σε όλα τα κράτη μέλη. Ο νέος Οργανισμός θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, αξιοποιώντας το εξαιρετικό έργο της EASO. Θα μας βοηθήσει επίσης να απομακρυνθούμε από την κρίση και να περάσουμε στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση — ένα βασικό βήμα προς τη βιώσιμη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη.»

Η σημερινή συμφωνία είναι η δεύτερη νομοθετική συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις του νέου συμφώνου, μετά τη συμφωνία του Μαΐου 2021 σχετικά με την οδηγία για την μπλε κάρτα. Εφαρμόζονται επίσης επιχειρησιακές πτυχές του νέου συμφώνου, όπως οι εντατικές εργασίες σχετικά με την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής, ο καλύτερος συντονισμός όσον αφορά τις επιστροφές ή η ανάπτυξη του μόνιμου σώματος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες νομοθετικές προτάσεις συνεχίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή euractiv.gr