Τόνισε, παράλληλα, ότι στην Κύπρο παραμένουν σήμερα τουλάχιστον 15.000 υπήκοοι τρίτων χωρών, που μπορούν να επιστραφούν, μια και οι αιτήσεις τους κρίνονται ως προδήλως αβάσιμες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετέχει από χθες στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), το οποίο διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 10ης επετείου από την έγκριση του Ιδρυτικού Κανονισμού της EASO.
Σε δηλώσεις του χθες βράδυ, μετά το πέρας συζήτησης με θεματική που σχετίζεται με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και τον ρόλο της EASO τα τελευταία 10 χρόνια στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο, ο κ. Νουρής είπε ότι η παρουσία του στο συνέδριο της EASO «αποδεικνύει ακριβώς τη διάθεση και τη βούλησή μας για να καταλήξουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο».
Σημείωσε δε ότι «την ίδια ώρα είχα την ευκαιρία να επεξηγήσω το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει και για το οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς».
«Ενόσω διαρκούν οι συζητήσεις για τη συμφωνία για το άσυλο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σημαντικά και δραστικά μέτρα και στην πράσινη γραμμή, αφού μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν διέλθει παράνομα 800 μετανάστες, κάτι που αποδεικνύει το πρόβλημα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Νουρής.
Πρόσθετα ενημέρωσε ότι έχει επεξηγήσει στους ομολόγους του πως η Κύπρος διεκδικεί βοήθεια σε ό,τι αφορά στις επιστροφές, αφού, όπως είπε, ο τομέας των επιστροφών είναι ζωτικός.
Εξήγησε ότι «στη δική μου χώρα παραμένουν σήμερα τουλάχιστον 15.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που μπορούν να επιστραφούν, μια και οι αιτήσεις τους κρίνονται ως προδήλως αβάσιμες».
Ανάφερε δε ότι η Κύπρος μπορεί να μην έχει χερσαία σύνορα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «θέλουμε όμως την εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες και για την Κύπρο».
Ο Υπουργός στην παρέμβασή του ως ομιλητής στο πάνελ, εξήρε τον ρόλο της EASO τα τελευταία 10 χρόνια στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, κυρίως μετά την κρίση του 2015 και την άφιξη περίπου 1,3 εκατομμυρίων αιτητών ασύλου στην Ευρώπη.
Ευχαρίστησε δε την EASO για τη στήριξη της στην Κύπρο, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 2014.
Ο κ. Νουρής στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές, στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τις ιδιαιτερότητες της πράσινης γραμμής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις πέντε μεσογειακές χώρες πρώτης γραμμής, MED5, τονίζοντας την προθυμία τους να προχωρήσουν σε συμφωνία για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι ισορροπημένο και θα στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης ανακατανομής.
Σημείωσε πως είναι πρωταρχικής σημασίας για την Κύπρο και τα μεσογειακά κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, να προωθηθούν ταυτόχρονα τα τρία συγκεκριμένα μέτρα που εισηγηθήκαμε για την απάμβλυνση του προβλήματος.
«Η αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και της πράσινης γραμμής η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, η σύναψη κεντρικών συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η ενεργοποίηση των μηχανισμών για επιτάχυνση των επιστροφών», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πράσινη γραμμή, τόνισε πως παρόλο που δεν αποτελεί εξωτερικό μας σύνορο, εντούτοις ο έλεγχος θα εντατικοποιηθεί, αφού αποδεδειγμένα αποτελεί τη δίοδο για την παράτυπη είσοδο μεταναστών.
Σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, και σε συνέχεια του πρόσφατου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομολόγους του, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Οργανισμών για να συζητήσει τρόπους υλοποίησης των θέσεων που υποστηρίχθηκαν από την πλειοψηφία των Κρατών Μελών στο Λουξεμβούργο, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα ελέγχου και ασφάλειας.
Πηγή gr.euronews.com