Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων ανά την υφήλιο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών που αποδίδονται στην κλιματική κρίση.


Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι έως το 2050 – τα επόμενα 30 χρόνια, δηλαδή – περί τα 216 εκατ. Άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους, εξαιτίας των φαινομένων που αποδίδονται στην κλιματική κρίση: Άνοδος στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες και κατολισθήσεις, καύσωνες και ξηρασίες, κάνουν τη ζωή σε περιοχές του πλανήτη αφόρητη.

Επακόλουθα των έντονων φαινομένων, έρχεται η μείωση της αγροτικής παραγωγής, γεγονός που εκμηδενίζει τις δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης και οι τοπικοί πληθυσμοί υποχρεώνονται να φύγουν.

Η πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου της Παγκόσμιας Τράπεζας, με έδρα την Ουάσιγκτον, αποτελεί ουσιαστικά το β’ μέρος ενός project. Το πρώτο, που είχε δημοσιευθεί το 2018, επικεντρωνόταν σε τρεις περιοχές του κόσμου: Την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική και προέβλεπε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050.

Στο β’ μέρος όμως προστέθηκαν άλλες τρεις, κρίσιμες περιοχές: Η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, η βόρεια Αφρική όπως και η περιοχή που καλύπτει την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Πλέον, τα συμπεράσματα της έκθεσης ανάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίνονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά.


Επιπλέον, σε κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις για τους περιβαλλοντικούς μετανάστες «κυμαίνονται από 25 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο έως το έτος 2050» και ότι περιβαλλοντικοί μετανάστες είναι «τα άτομα που, εξαιτίας εξαναγκαστικών αιτιών, ξαφνικών ή σταδιακών αλλαγών στο περιβάλλον οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τις ζωές ή τις συνθήκες διαβίωσής τους, είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή το επιλέγουν –είτε προσωρινά είτε μόνιμα– και τα οποία μετακινούνται μέσα στα όρια της χώρας τους ή διασυνοριακά», όπως άλλωστε ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. «Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να επιδεινώσει ακραία καιρικά φαινόμενα, το οποίο σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους στο μέλλον», επισημαίνει το σχετικό κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου.

Πλέον, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απαιτούν τη δημιουργία «νομικής κατηγορίας» για την κλιματική μετανάστευση, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο διεξάγεται μία συζήτηση για το αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν και πρέπει να χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες ή εάν είναι οικονομικοί μετανάστες. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία γύρω από τους ορισμούς και κατ’ επέκταση τα αίτια και τις επιπτώσεις του φαινομένου, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση.


ΠΗΓΗ   cnn.gr