Κάθε απόγευμα τρέχουν προς τον σιδερένιο φράχτη που χωρίζει τις δύο χώρες, ελπίζοντας πως θα κατορθώσουν να περάσουν. Οι περισσότεροι είναι από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και ζουν σε σκηνές, ξύλινες καλύβες και υπόστεγα. Ο μετανάστης που φοράει κουκούλα ήταν μέλος της αστυνομικής φρουράς του Αφγανού Προέδρου.
Όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ, εκείνος έλαβε ένα μήνυμα, είτε φεύγεις, είτε χάνεις την ζωή σου. Επέλεξε να κρύψει το πρόσωπό του, γιατί φοβάται πως οι Ταλιμπάν θα βλάψουν την οικογένειά του.
Ο Μάντι είναι Ινδός. Μιλά Αγγλικά, Παστού και Χίντι. Έφυγε από το σπίτι του πριν από 5 χρόνια. Συχνά βοηθάει τους φίλους του όταν χρειάζονται μετάφραση.
«Η ινδική κυβέρνηση σκότωσε πολλούς αγρότες που βγήκαν στους δρόμους, που διαδήλωσαν. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, έπρεπε να φύγουμε από την πατρίδα μας. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή» δήλωσε στο euronews ο Μάντι από την Ινδία.
Ο Χασάν είναι μόλις 11 ετών. Έφυγε από τη Συρία πριν από έξι μήνες με τον θείο του, αφού έχασε τους γονείς του. Πλέον, μια μικρή γάτα είναι ο καλύτερος του φίλος του. Ο Χασάν όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες έχουν ζήσει οδυνηρές εμπειρίες.
«Η θάλασσα ήταν επικίνδυνη. Το πλοίο μας δεν άντεξε και έτσι 47 άνθρωποι κατέληξαν στο νερό» δήλωσε ένας άντρας από το Αφγανιστάν.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από την ουγγρική κυβέρνηση να μεταφέρει τους μετανάστες σε κάποιο κέντρο, διότι διαφορετικά αρκετοί δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον φετινό Χειμώνα.
«Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν βάλει νερό και ρεύμα στο Kárásztanya, κοντά στα ουγγρικά σύνορα. Αυτή είναι μια κάποια βοήθεια για όσους περνούν εδώ εβδομάδες, μερικές φορές ακόμη και μήνες. Όλοι συμφωνούν ότι τα ουγγρικά σύνορα είναι από τα πιο δύσκολα σημεία για διέλευση. Όπως λένε, η αστυνομία δεν προσπαθεί να τους εμποδίσει» μεταδίδει ο Ζολτάν Σιποσεγκίι, ανταποκριτής του euronews στην Ουγγαρία.
Πηγή gr.euronews.com