Κοινό έγγραφο – καταγγελία από τις Αστ. Δ/νσεις της ΑΜΘΝ. Γουναρίδης: Υπάρχει δυο χρόνια η διαταγή από το Αρχηγείο για χώρους απομόνωσης κρατουμένων – κρουσμάτων, αλλά…


Μπορεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να έχει αποστείλει από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, τις ανάλογες διαταγές για τον διαχωρισμό των κρατουμένων, εάν αυτοί εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει, τουλάχιστον στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειάς μας, όπως καταγγέλλουν – με κοινό έγγραφό τους – οι αστυνομικές ενώσεις Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Έτσι, οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαχειριστούν και αυτήν την παράμετρο της «απομόνωσης» των κρουσμάτων και μάλιστα σε μικρά κρατητήρια, όπως αυτό της Δ.Α Ξάνθης, το οποίο εκτός των άλλων βρίσκεται στο ημιυπόγειο, χωρίς καλό εξαερισμό.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με συμμετοχή που ανήλθε στο 90%. Συμμετοχή, που όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, αφού οι μισοί από τους αστυνομικούς που δεν ψήφισαν, τελούσαν υπό καραντίνα.

Ο ίδιος, με αφορμή το ζήτημα κρατητήρια και κορωνοϊός, αναφέρθηκε και στα κρούσματα covid σε αστυνομικούς, που αναγκαστικά – λόγω περιορισμού κατ΄ οίκον – μειώνουν τον αριθμό των «μάχιμων» αστυνομικών.



ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Γουναρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι κοινό το πρόβλημα σε όλες τις διευθύνσεις της περιφέρειάς μας, για αυτό έγινε και κοινό έγγραφο από τέσσερις ενώσεις. Υπάρχουν κάποιες διαταγές από το Αρχηγείο που – αν και πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια – δεν τηρούνται. Δεν έχουν προβλεφθεί χώροι απομόνωσης και εισαγωγής κρατουμένων, ώστε να τηρούνται τα μέτρα και να προστατεύονται και οι συνάδελφοι από τυχόν κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, υπάρχει διαταγή από το Αρχηγείο για να τηρηθούν τα μέτρα, να προβλεφθούν χώροι κρατουμένων που έχουν νοσήσει. Αν δηλαδή κάποιος κρατούμενος έχει αποδεδειγμένα κορωνοϊό και έρθει στα κρατητήριά μας αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος χώρος απομόνωσης. Το πρόβλημα πάλι ξεκινά από τις Δικαστικές Φυλακές που έχουν πολλά κρούσματα και δεν τους δέχονται και μεταβιβάζεται στα δικά μας κρατητήρια (των Αστυνομικών Διευθύνσεων). Δεν μπορούμε όμως και εμείς να μείνουμε αμέτοχοι και να μην προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας αλλά και τους κρατούμενους. Ο αριθμός κρατουμένων που μπορούν να παραμείνουν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης είναι πολύ μικρός. Φανταστείτε ότι αν έχουμε 1-2 κρατούμενους – θετικά κρούσματα, θα παραμείνουν και οι άλλοι μαζί τους. Δεν έχουμε ξεχωριστό χώρο για να τους απομονώσουμε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι τα κρατητήριά μας έχουν και την ιδιαιτερότητα να είναι ημιυπόγεια, χωρίς καλό εξαερισμό.

Δεν έχει αλλάξει τίποτα και για αυτό διαμαρτυρόμαστε.


ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ «ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»


Επίσης ο κ. Γουναρίδης υπογράμμισε ότι:

Έχει τύχει και σε εμάς να υπάρχει κρούσμα σε κρατούμενο και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Ευτυχώς – από ο,τι θυμάμαι – όταν είχαμε κρούσμα, δεν είχαμε πολλούς κρατούμενους και έτσι καταφέραμε να έχουμε μια υποτυπώδη απομόνωση του κρούσματος.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΜΕΙΩΝΟΥΝ» ΤΟ ΜΑΧΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΣΤ ΟΙ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ

Σε ο,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων σε αστυνομικούς στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε και αυτήν την παράμετρο που «μειώνει» το μάχιμο προσωπικό, καθώς έχουμε συνεχώς κάποια κρούσματα. Άλλες φορές, μπορεί να είναι 1-2, ενώ άλλες μπορεί να φτάσουν τα 10-12 σε καραντίνα. Γίνεται βεβαίως η απαραίτητη ιχνηλάτηση και έτσι δεν διασπείρεται περεταίρω ο ιός, ανάμεσα στους συναδέλφους. Όπως γνωρίζετε, εμείς ερχόμαστε σε επαφή με όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι εμβολιασμένοι, ενώ ένα ποσοστό των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί, διενεργούν σχεδόν καθημερινά είτε rapid test είτε self test, ώστε να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους πολίτες
.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΣΤΟ 90% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ


Τέλος, αναφορικά με την επανεκλογή του στην προεδρία της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Γουναρίδης, επισήμανε:

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συναδέλφους και προπαντώς τους συνυποψηφίους μου. Κάναμε έναν «καθαρό» αγώνα. Οι συνάδελφοι έδειξαν ότι επιβραβεύουν τον αγώνα που κάναμε όλοι σαν ομάδα, τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έχοντας και την έγκρισή τους, πιο δυναμικά, για να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Είχαμε περίπου 90% συμμετοχή στις εκλογές. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αλλά το διάστημα των εκλογών, οι μισοί από αυτούς που δεν ψήφισαν ήταν σε καραντίνα λόγω covid.


ΠΗΓΗ   thraki.com.gr