Οι διακινητές ξεκινούν συνήθως από την Αλικαρνασσό ή το Τσεσμέ της δυτικής Τουρκίας και προσπαθούν να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες τμηματικά σε μικρούς κόλπους της Απουλίας (Φωτογραφία αρχείου)

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία κατά τις ημέρες των γιορτών όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και καινούριες διαδρομές από την Αλικαρνασσό ή το Τσεσμέ της Τουρκίας.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου έφτασαν στην περιοχή της Απουλίας και της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από την Τουρκία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τους μετέφεραν έντεκα αλιευτικά, ιστιοφόρα και άλλου είδους πλοιάρια. Οι επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα της Απουλίας και στην Ίζολα Κάπο Ριτσούτο της Καλαβρίας. Στην περιοχή αυτή μάλιστα συνελήφθησαν και δυο Τούρκοι διακινητές.

Και η ανησυχία στην Ιταλία αυξάνεται. Εκτός από τις συνεχείς ροές από τη Λιβύη, τώρα η οικονομική αστυνομία της χώρας και το λιμενικό πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυτές αφίξεις.

«Απόδειξη του ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα», υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές.


Σε ορισμένα πλοιάρια μάλιστα οι άνδρες και οι γυναίκες του ιταλικού λιμενικού βρίσκουν μόνον ασυνόδευτα ανήλικα. Οι δουλέμποροι απομακρύνονται πριν το σκάφος προσεγγίσει τις ιταλικές ακτές. Τα παιδιά και οι έφηβοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους χωρίς πηδαλιούχο και συχνά χωρίς καύσιμα.

Σε επιφυλακή για την Πρωτοχρονιά

Συνολικά τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια στα τουρκικά παράλια και έφτασαν στην Κάτω Ιταλία πάνω από 11.000 άνθρωποι.

Το 20% των συνολικών αφίξεων δηλαδή μεταναστών και προσφύγων. Η καταγωγή τους είναι κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία. Ακόμη και από την Αρμενία και την ίδια την Τουρκία.

Οι διακινητές ξεκινούν συνήθως από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) ή το Τσεσμέ της δυτικής Τουρκίας και προσπαθούν να αποβιβάσουν τους «απελπισμένους της θάλασσας» τμηματικά σε μικρούς κόλπους της Απουλίας.

Είναι σαφές, γράφει η ιταλική καθολική εφημερίδα Avvenire, ότι υπάρχει και στην Ιταλία ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στήριξης των διακινητών.

Το ιταλικό Λιμενικό θα είναι σε επιφυλακή και την Πρωτοχρονιά για νέες επιχειρήσεις διάσωσης.


ΠΗΓΗ     cnn.gr