Ένας 45χρονος με καταγωγή από το Βιετνάμ καταδικάστηκε σήμερα στο Βέλγιο, καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο επικεφαλής σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 Βιετναμέζων μέσα σε κοντέινερ το 2019.

Ο Βο Βαν Χονγκ θεωρείται από τη δικαιοσύνη του Βελγίου επικεφαλής της οργάνωσης που έδρασε από τις Βρυξέλλες, όπου είχαν επιβιβαστεί στο κοντέινερ τουλάχιστον 15 από τα θύματα. Το δίκτυο διακινητών διέθετε δύο κρησφύγετα, ένα στις Βρυξέλλες και ένα στην Άντερλεχτ.

Συνολικά 39 πτώματα εντοπίστηκαν στις 23 Οκτωβρίου 2019 σε ένα φορτηγό στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, στο Έσεξ στο ανατολικό Λονδίνο. Πρόκειται για μια από τις πιο ανατριχιαστικές τραγωδίες με μετανάστες τα τελευταία χρόνια.

Τα θύματα – 31 άνδρες και οκτώ γυναίκες, ηλικίας 15 με 44 ετών – κατάγονταν όλα από το Βιετνάμ. Πέθαναν από ασφυξία και υπερθερμία εξαιτίας της ζέστης και της έλλειψης οξυγόνου.

Το κοντέινερ έφτασε στο βρετανικό έδαφος από το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρούγκες και σύντομα ξεκίνησε έρευνα στο Βέλγιο για να ταυτοποιηθούν τα μέλη του δικτύου που συμμετείχαν στη διακίνηση ανθρώπων από το βελγικό έδαφος.

Συνολικά 23 άνθρωποι, στην πλειονότητά του Βιετναμέζοι και Βέλγοι με καταγωγή από το Βιετνάμ, δικάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου της Μπριζ τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Βο Βαν Χονγκ κρίθηκε ένοχος για τη διεύθυνση “μιας εγκληματικής οργάνωσης” στο Βέλγιο η οποία βοήθησε παράτυπους μετανάστες να περάσουν στη Βρετανία. Συνολικά “115 άτομα” ταυτοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2018 ως τον Μάιο του 2020, όταν συνελήφθη.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν αυτή που είχε ζητήσει η ομοσπονδιακή εισαγγελία, δηλαδή η ανώτατη που προβλέπεται για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν. Επίσης καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα ο Νγκουέν Λονγκ, ένας Βιετναμέζος 46 ετών που θεωρείται βασικός συνεργάτης του Βο Βαν Χονγκ και ο οποίος συνέχισε τη δράση του ως τον Ιούνιο του 2021, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ ένας άλλος άνδρας καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη.

Η τραγωδία στο Έσεξ έφερε στο φως της δημοσιότητας τους κινδύνους που διατρέχουν από τα δίκτυα διακίνησης ατόμων οι παράτυποι μετανάστες. Πολλά από τα θύματα προέρχονταν από μια φτωχή περιοχή του κεντρικού Βιετνάμ. Εκεί οι οικογένειες χρεώνονται υπέρογκα ποσά προκειμένου να καταφέρουν να στείλουν ένα μέλος τους στη Βρετανία με την ελπίδα να έχει μια καλύτερη ζωή.

Στη Βρετανία επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν τον Ιανουάριο του 2021 σε ποινές από τρία έως 27 χρόνια κάθειρξη για την ίδια υπόθεση, ενώ στη Γαλλία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τουλάχιστον 26 ατόμων.

Πηγή newsit.gr