Ένα ακόμα βήμα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε την περασμένη Τετάρτη, καθώς η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω του gov.gr.


Εξέλιξη που αναμένεται να απελευθερώσει από τη γραφειοκρατία σημαντικό αριθμό αστυνομικών, αλλά και να γλιτώσει τους πολίτες από μετακινήσεις και περιττή αναμονή στις υπηρεσίες Τροχαίας.

Πιο αναλυτικά, τη δυνατότητα να ανανεώνουν ηλεκτρονικά την άδεια κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου τους μέσω του gov.gr έχουν από το απόγευμα της Τετάρτης οι πολίτες. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η αίτηση για την ανανέωση γίνεται με πολύ απλό τρόπο μέσω του gov.gr, στην ενότητα “Πολίτης και καθημερινότητα” και την υποενότητα “Μετακινήσεις”.

ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ

Ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet και μπορεί να υποβάλει την αίτηση ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία Τροχαίας του τόπου κατοικίας του. Μέσω της εφαρμογής, μπορεί να δει ηλεκτρονικά το σχετικό κόστος που ποικίλλει ανάλογα με την ημερομηνία της τελευταίας ανανέωσης, καθώς και να πληρώσει με ηλεκτρονικό παράβολο. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η βεβαίωση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr, στη θυρίδα του πολίτη.

Στο Μητρώο Μοτοποδηλάτων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταχωρισμένες 1.419.923 ενεργές άδειες. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της Τροχαίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες της Τροχαίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ

Ο πολίτης θα λαμβάνει ηλεκτρονικά και τη βεβαίωση της ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου με ενσωματωμένα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (QR, Κωδικός ασφαλείας) από το gov.gr. Ταυτόχρονα, ειδοποιείται με SMS και email για να τη λάβει μέσω της θυρίδας του.

Σε δηλώσεις τους οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισαν πως η ψηφιοποίηση της ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της απλούστευσης των διαδικασιών μέσω της ψηφιοποίησής τους, ώστε “η Αστυνομία να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, διαθέτοντας τους ανθρώπινους και υλικούς της πόρους για την ενίσχυση της ασφάλειας”.