Τη μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο Σώμα
με τη βοήθεια της τεχνολογίας προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Το σχέδιο για Αστυνομική Ακαδημία, ψηφιοποίηση των διαδικασιών και απαλλαγή από γραφειοκρατικές εργασίες - Προτεραιότητα να μπει τέλος στα «άβατα» της Δυτικής Αττικής

Μια νέα Αστυνομία, σύγχρονη, ψηφιακή και αποτελεσματική, με τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2022 προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ», τους επόμενους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. θα απαλλαγεί από τη διαδικασία παράδοσης δικογράφων, θα υπάρξει εκτεταμένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, όπως η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων, η υποβολή αίτησης αντιγράφων από τα βιβλία συμβάντων και ακόμη 34 υπηρεσιών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι φέτος οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. θα καθυστερήσουν και θα φέρουν αλλαγές. Ετσι, θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την τελευταία πενταετία, όπου διεξάγονταν στον πρώτο μήνα του χρόνου. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εγκληματικότητα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι το τελευταίο τετράμηνο υπάρχει μείωση κατά μέσο όρο 25% συγκριτικά με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα του 2018 και του 2019 που δεν υπήρχε η καραντίνα, ενώ αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που εκπόνησε και υλοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. για να γκρεμίσει τα «άβατα» της Δυτικής Αττικής.

Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι θα αξιολογηθεί στην πράξη, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η ανευθυνότητα.

Η παραβατικότητα στην Ελλάδα και ειδικά το κομμάτι που αφορά τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα μαστίζει τους πολίτες. Μάλιστα, στην εξίσωση του τρόμου έχουν μπει και οι ανήλικοι, αφού καταγράφεται ενεργή συμμετοχή τους σε καθημερινά συμβάντα. Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την πάταξη του φαινομένου;

Ασφαλώς αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η μικροεγκληματικότητα. Η αντιμετώπισή της σχετίζεται με την ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές, σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ιδίως στο Λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας.
Εκεί ρίξαμε το βάρος αυτούς τους τέσσερις μήνες που υπηρετώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας σε σχέση με το ’19 και το ’18, η οποία κατά μέσον όρο είναι της τάξης του 25%. Και αυτό αφορά και το γιορτινό δεκαήμερο και το τετράμηνο από την 1η Σεπτεμβρίου έως σήμερα, συγκρινόμενο με το 2019 και το 2018, δεδομένου ότι τότε δεν είχαμε καραντίνα. Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα ανηλίκων, επιτρέψτε μου να σας πω ότι όπου σημειώθηκαν εγκληματικές δράσεις από ανήλικα άτομα η Αστυνομία επενέβη αμέσως και αποτελεσματικά. Ωστόσο η παραβατικότητα των νέων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κυρίως με αστυνομικά μέτρα, όσο με προληπτικά, που αφορούν την οικογένεια, το σχολείο τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχέση που έχουν τα νέα παιδιά με το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελληνική Αστυνομία αναπτύσσει δημιουργικές συνεργασίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα «άβατα» της Δυτικής Αττικής που ταλανίζουν το Λεκανοπέδιο τα τελευταία 30 χρόνια, τι σχέδιο υπάρχει; Η ιστορία του Περάματος ανέδειξε για μία ακόμη φορά το φαινόμενο, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα οξύτατο. Μπορείτε να μας αναφέρετε τα πρώτα πέντε μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της κατάστασης;

Είναι ήδη πράξη: Η επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου, ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της Αμεσης Δράσης και το μνημόνιο ενεργειών των αστυνομικών μας, η περαιτέρω ενίσχυση με στελεχωμένες περιπολίες κάθε βράδυ σε ολόκληρη την Αττική, η ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας της Αμεσης Δράσης, του γνωστού «100». Παράλληλα, προωθούνται η προμήθεια των καμερών και η ψηφιοποίηση του Κέντρου της Αμεσης Δράσης εντός του ’22. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αττική, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση στην περιοχή. Διεξάγονται επιχειρήσεις, όπως έγινε πριν από μόλις δέκα ημέρες, που οδήγησαν στη σύλληψη 8 ατόμων για κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Δεν πρόκειται να σταματήσει η συνεχής και συστηματική ενίσχυση των δυνάμεων και της παρουσίας της Αστυνομίας στη Δυτική Αττική.

Το οργανωμένο έγκλημα

Τι γίνεται με μεγάλες υποθέσεις πολύκροτων εγκληματικών ενεργειών που εξακολουθούν να παραμένουν ανεξιχνίαστες; Πώς θα αντιμετωπίσετε το οργανωμένο έγκλημα;
Καμία υπόθεση που δεν έχει εξιχνιαστεί δεν έχει μπει στο συρτάρι. Και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ξεκαθαρίζω, όμως, και πάλι ότι ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να υποκαταστήσω του αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει τα πάντα και ενισχύει την ΕΛ.ΑΣ. με υποδομές, τεχνικά εφόδια και δυνατότητες για να κάνει όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά της. Φέτος εξιχνιάστηκαν οι 17 από τις 42 δολοφονίες και απόπειρες.

Μέσα στον μήνα παραδοσιακά γίνονται οι ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Προτίθεστε να αλλάξετε πρόσωπα και πράγματα, από την κεφαλή και τον ηγετικό πυρήνα μέχρι μάχιμες υπηρεσίες; Ποιες θα είναι οι αλλαγές;
Όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως και όλοι όσοι υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, αξιολογούνται καθημερινά. Οι κρίσεις θα διεξαχθούν φέτος στα τέλη Μαρτίου. Η αιτία είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει πολύ μεγάλο βάρος στους ελέγχους για την πανδημία και περίπλοκα καθήκοντα αυτή την περίοδο. Επομένως, οι κρίσεις που φέρνουν αλλαγές είναι προτιμότερο να γίνουν αφότου έχει περάσει αυτή η περίοδος. Αλλωστε μέχρι το ’16 οι κρίσεις γίνονταν τον Μάρτιο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον απλό πολίτη και τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε, είπατε ότι θα αποδεσμευτεί η Ελληνική Αστυνομία από υπηρεσίες, όπως επιδόσεις δικαστικών κλήσεων κ.λπ. Τι γίνεται με το ζήτημα αυτό;
Το 2022 για εμάς είναι έτος τομής στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία κάθε μέρα γίνεται γίνεται πιο ανθρώπινη, σύγχρονη, αποτελεσματική, ψηφιακή. Υλοποιούμε τρεις κρίσιμες προτεραιότητες: η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, την οποία αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε. Η Ακαδημία της Αστυνομίας γίνεται αυτόνομο νομικό πρόσωπο στην πράξη, με δικό του προϋπολογισμό, σε άμεση συνεργασία με πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά την εκτεταμένη ψηφιοποίηση υπηρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία: π.χ. η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων, που είναι 2 εκατομμύρια τον χρόνο, η υποβολή αίτησης για αντίγραφα από το Βιβλίο Αδικημάτων-Συμβάντων, δράσεις οι οποίες εξυπηρετούν τους πολίτες. Επισημαίνω ότι είναι ήδη πράξη και από την πρώτη του έτους οι πολίτες δεν θα πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα για το γνήσιο υπογραφής. Προωθούμε επίσης την ψηφιοποίηση ακόμη 34 υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Η τρίτη τομή είναι η απαλλαγή των αστυνομικών από τη διαδικασία παράδοσης των δικογράφων, η οποία θα απελευθερώσει πολύ σημαντικό αριθμό αστυνομικών. Είμαστε σε συνεργασία γι’ αυτό με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Η ασφάλεια των πανεπιστημίων

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει μείνει πίσω. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της;
Είναι θέμα δημοκρατίας η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινάει η εκπαίδευση των νέων αγοριών και κοριτσιών που προσλαμβάνονται στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η εκπαίδευσή τους, όπως προβλέπει ο νόμος, θα είναι και θεωρητική και πρακτική και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία πράττει το καθήκον της για την ασφάλεια των παιδιών στα πανεπιστήμια. Το ίδιο οφείλουν να πράττουν και οι πρυτανικές αρχές, που πολύ σύντομα πρέπει να υλοποιήσουν το σχέδιο ασφαλείας που πρέπει να έχουν σε κάθε πανεπιστήμιο. Κάποιοι δισταγμοί και στερεότυπα του παρελθόντος δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με το σήμερα.

Με τον «Νέο Κορυδαλλό», για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ., τι γίνεται; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο project;
Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή την περίοδο έχουμε τη διαδικασία διαβούλευσης (υπηρεσιών, φορέων και κοινού) για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών και θα ακολουθήσουν η Τεχνική Εκθεση και η έκδοση πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα λάβει χώρα η έκδοση-δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και η σύνταξη-έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Οι προαναφερόμενες διαδικασίες εκτιμάται ότι θα περαιωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η μάχη με τον κορωνοϊό

H Αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια έχει ριχτεί στη μάχη με τον κορωνοϊό. Τι θα γίνει με τους ελέγχους και τα μέτρα μετά την αλλαγή δεδομένων που έφερε η νέα μετάλλαξη Omicron; Εχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο; Και ποιο είναι αυτό; Θα δούμε αλλαγές στο άμεσο μέλλον;
Καθημερινά 8.000 γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια όλων μας. Κάνουν το καθήκον τους με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων έχει συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα κινήματα των αντεμβολιαστών, εξαγγείλατε ενεργοποίηση σημαντικών υπηρεσιών στο θέμα των ερευνών, όπως η Αντιτρομοκρατική. Πού βρίσκεται η υπόθεση με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και τις ανάλογες οργανώσεις; Εχετε εικόνα; Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία; Μιλάμε για «ψεκασμένους» ή για κάτι πιο σοβαρό;
Δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια σε εκείνους που παίζουν με τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών. Οσοι το κάνουν οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο ακροδεξιός πολιτικός χώρος επιχειρεί να κερδίσει πολιτικά απ’ αυτή την παράνοια. Δεν θα τα καταφέρει, όμως, γιατί πλέον οι Ελληνες έχουν γνώση και εμπειρία από την προηγούμενη δεκαετία.

Η εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κατά τη γνώμη σας, πόσο αναμένεται να αλλάξει η πολιτική σκακιέρα και πόσο θα επηρεάσει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Ανδρουλάκη;
Τον κ. Ανδρουλάκη θα πρέπει να τον αξιολογήσουμε στην πράξη και να δούμε αν θέλει να τοποθετήσει το κόμμα του στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων του μέτρου και της λογικής ή σε παρωχημένες αντιδεξιές ρητορικές που αποτελούν τακτικές και φωνές από το παρελθόν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο θέμα του κορωνοϊού είναι διστακτική, αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Τι απαντάτε;
Λαϊκισμός, δημαγωγία και ανευθυνότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία δυστυχώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απαλλαγεί. Αυτός είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Η συντήρηση που μπορεί να κρύβεται, όχι επιμελώς ευτυχώς, πίσω από ένα υποτιθέμενο προοδευτικό προσωπείο.
Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Στόχος μας η ισχυρή ανάπτυξη για όλους, με σταθερή ενίσχυση της απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή protothema.gr