Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*


Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου να επεκτείνει το Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του ΦΥΛΑΚΙΟΥ στον νομό Έβρου.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου φαίνεται να ενημέρωσε την 04 Ιανουαρίου 2021 τους βουλευτές Έβρου, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και τον δήμαρχο Ορεστιάδας, για τα προγραμματισμένα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, όπως προκύπτει από το επίσημο site του Υπουργείου Μετανάστευσης:

Η αναβάθμιση του Φυλακίου

Ποια ήταν η άποψη των αρχών του νομού που απευθύνθηκε ? Ποια ήταν η άποψη της τοπικής κοινωνίας κατά την περίοδο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε?

Γιατί το ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ τον Οκτώβριο 2020 φιλοξενούσε 1033 αντί 282 άτομα που είναι η δυναμικότητά του όταν από τον Δεκέμβριο του 2019 είχε στηθεί τοίχος στον Νομό Έβρου για την παράνομη μετανάστευση?

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός στις 8 Φεβρουαρίου 2021 όταν είχε μεταβεί στον Έβρο υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα της αύξησης της χωρητικότητας του ΚΥΤ κατά 750 άτομα, τον υποδέχθηκε το εξαγριωμένο πλήθος με έντονες διαμαρτυρίες. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι πολίτες ήταν πλήρως αντίθετοι με την αύξηση της χωρητικότητας της δομής. Ήδη στις 27 Ιανουαρίου 2021 το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα εναντίον της επέκτασης.

Μόνο 20 θέσεις επιπλέον στο ΚΥΤ Έβρου

Ενώ είναι γνωστό ότι η περιοχή του Έβρου είναι στρατιωτικά ευαίσθητη και αρκετοί που παράνομα εισέρχονται δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν διότι δεν εμφανίζουν επίσημα έγγραφα, δεν βλέπει η πολιτεία ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δολιοφθορών, κλοπών και άλλων ευνόητων αντεθνικών πράξεων στην ευρύτερη περιοχή?

Δεν γνωρίζει η πολιτεία ότι ο Νομός Έβρου έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα με 999 γεννήσεις και 2009 θανάτους το 2020?

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: 2020

Δεν γνωρίζει η πολιτεία ότι πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας και γενικά στον νομό Έβρου έχουν ερημώσει?

Δεν γνωρίζει η πολιτεία ότι υποβαθμίζεται η περιοχή με την επέκταση του ΚΥΤ ώστε να εγκαταλειφθεί ακόμα και η οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικών επενδύσεων όπως έγινε με τον τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ?

Έρευνα της ΕΡΤ Ορεστιάδας: Ερημώνουν πέντε χωριά στον βόρειο Έβρο, κίνδυνος για περισσότερα

Η εδαφική μας ακεραιότητα, η μετανάστευση και το δημογραφικό είναι τα κύρια εθνικά μας θέματα και η πολιτεία θα πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

Πηγή armynow.gr