Αύξηση των ποινών για διακίνηση ανθρώπων παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι στο Κογκρέσο – Ποινές κάθειρξης μέχρι και 30 χρόνια

Η Γουατεμάλα αποτελεί μία χώρα με πλήθος μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από αυτή στην κεντρική Αμερική, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι από το Μεξικό προς της ΗΠΑ.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Γουατεμάλα έχει προσπαθήσει να λάβει δραστικά μέτρα κατά των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων ύστερα από το θάνατο δεκάδων μεταναστών σε πολύκροτες υποθέσεις, οι οποίοι είτε στοιβάχτηκαν στα οχήματα που τους μετέφεραν είτε έχασαν τη ζωή τους στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Γιαματέι πρότεινε να αυξηθούν οι ποινές για τους διακινητές ανθρώπων, γνωστούς ως “κογιότ” σε 10-30 χρόνια από 2-5 χρόνια βάσει του ισχύοντος νόμου.

“Επαναβεβαιώνω την δέσμευση της κυβέρνησής μου να αυστηροποιήσω τις ποινές κάθειρξης για τα ‘κογιότ’ και τους διακινητές”, δήλωσε ο Γιαματέι σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

Η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι διακινητές μεταφέρουν ανηλίκους και εγκύους ή εάν οι μετανάστες υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση, οι ποινές μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ο πρόεδρος ζήτησε η μεταρρύθμιση αυτή να ψηφιστεί ως επείγον ζήτημα για τη χώρα. Ωστόσο οι αλλαγές πρέπει πρώτα να συζητηθούν και να εγκριθούν από τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 160 μελών του Κογκρέσου.

Το νομοσχέδιο έχει αρκετές πιθανότητες να ψηφιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους μέσω συμμαχιών και της στήριξης που έχει από άλλους βουλευτές.


ΠΗΓΗ   politic.gr