Ένας 34χρονος από την Πάτρα, ο οποίος διατηρούσε αποθήκη με αναβολικά, ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στην Ξάνθη και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με συμπληρώματα διατροφής από τα Ιωάννινα, είναι οι τρεις «εγκέφαλοι» στο κύκλωμα διακίνησης αναβολικών που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή» στο πελατολόγιο περιλαμβάνονται πάνω από 200 ονόματα και τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ την τελευταία πενταετία.

Η πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων που έχει χειριστεί τα τελευταία χρόνια η Οικονομική Αστυνομία. Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και εγχώρια αυτοσχέδια εργαστήρια παραγωγής αναβολικών, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν όμως πλέον μια μετατόπιση από την παρασκευή στην προμήθεια έτοιμων σκευασμάτων. Βασικός τροφοδότης των ελληνικών κυκλωμάτων είναι συνήθως η Κίνα, όμως και εκεί παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στροφή προς τη βαλκανική αγορά, κατά μία εκδοχή λόγω της εντατικοποίησης των τελωνειακών ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, προκύπτει σύνδεση των συλληφθέντων σε Πάτρα, Ξάνθη και Ιωάννινα με δύο άλλα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν. Τον Νοέμβριο του 2018 έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είχε εξαρθρωθεί άλλο δίκτυο διακίνησης αναβολικών, το οποίο διέθετε και αυτοσχέδιο παρασκευαστήριο στην Κρήτη. Μεταξύ των συλληφθέντων σε εκείνη την υπόθεση ήταν δύο άτομα από τον Κορυδαλλό Αττικής και τα Ιωάννινα οι οποίοι εμφανίζονται στη λίστα των πελατών του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Και σε άλλα περιστατικά στο παρελθόν οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα ελληνικά κυκλώματα διακίνησης αναβολικών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, πουλώντας μεταξύ τους εξοπλισμό, πρώτες ύλες ή σκευάσματα εάν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Τον Απρίλιο του 2021 στο σπίτι συλληφθέντα στη Μεταμόρφωση Αττικής είχε εντοπιστεί πλήρες αντίγραφο δικογραφίας που είχε σχηματίσει η Οικονομική Αστυνομία (συμπεριλαμβανομένων των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων) από υπόθεση του 2017, όταν είχαν εντοπιστεί αποθήκες και παρασκευαστήρια αναβολικών άλλου κυκλώματος στον Ταύρο και τα Γλυκά Νερά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα των αναβολικών προμηθευόταν πρώτες ύλες κυρίως από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Πολωνία και τις συσκεύαζε στην Ελλάδα. Προσπαθούσαν να καμουφλάρουν τα σκευάσματά τους τοποθετώντας σε αυτά πλαστά στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών και πλαστές ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ.

Τα αναβολικά κατέληγαν με ψευδή στοιχεία αποστολέα, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Πελάτες του κυκλώματος εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων χωρών, σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Μάλτα, ΗΠΑ, Ολλανδία. Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις που έχουν χειριστεί στο παρελθόν, στις οποίες οι τελικοί αποδέκτες είναι σχεδόν αποκλειστικά άτομα που ασχολούνται με τη σωματική διάπλαση, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν μεταξύ των Ελλήνων πελατών και 27 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, όπως στίβου και πάλης, δέκα γυμναστές – προπονητές (ανάμεσά τους και έναν που δηλώνει καθηγητής φυσικής αγωγής) και δέκα ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Ερευνήθηκε και ο ρόλος φαρμακοποιού στη Θεσσαλονίκη, το κατάστημα του οποίου εμφανίζεται στις διευθύνσεις των παραληπτών.

Πηγή epiruspost.gr