Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία συναντώνται τακτικά και διαβουλεύονται μεταξύ τους για να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σε ευρύτερη συναίνεση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό, δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EURACTIV Ιταλίας την Τρίτη.

Η Λαμοργκέζε τόνισε την πολυπλοκότητα του θέματος του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι απαιτεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη προσέγγιση, περιλαμβανομένης της αναχαίτισης της παράνομης μετανάστευσης και της διαχείρισης των νόμιμων ροών.

Τόνισε τις προσπάθειες της Ιταλίας στο πλαίσιο του MED5 (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Εξήγησε ότι αυτές οι χώρες πιστεύουν ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης που προτείνει η Επιτροπή πρέπει να αναθεωρηθεί για να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η υπουργός σημείωσε ότι η Ρώμη δέχεται ότι η αλληλεγγύη μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο την αναδιανομή των προσφύγων. Για παράδειγμα, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ή δεν επιθυμούν να δεχτούν πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πιέζει για μια συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτική την αποκαλούμενη αρχή της «αλληλεγγύης» για θέματα μετανάστευσης.

Η Γαλλία έχει επίσης ως στόχο να δημιουργήσει κανονισμούς για να καταστήσει την αλληλεγγύη πιο δεσμευτική κατά τη διανομή των προσφύγων στα κράτη του μπλοκ. Η θέση τους είναι ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες ή θα στηρίξουν οικονομικά κράτη που είναι πρόθυμα να τους αφήσουν να εισέλθουν.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στην EURACTIV τον περασμένο Σεπτέμβριο «αισιόδοξος ότι αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία σύγκλισης και τελικής συμφωνίας» για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιουντίτ Βάργκα, γνωστή για τη ρητορική της κατά της μετανάστευσης, η οποία είπε ότι η ΕΕ θέλει σκόπιμα να περιμένει μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία «πριν συνάψει ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση» που έχει κολλήσει ένα χρόνο σε συζητήσεις μεταξύ των υπουργών της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Σχοινάς είπε σε ένα podcast νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πρόσφατη κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας βοήθησε πολλά κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις.

«Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην κρίση της Λευκορωσίας, βοήθησαν μερικά από τα κράτη-μέλη να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη και η ευθύνη και η κοινή διαχείριση των συνόρων είναι ζητήματα τα οποία προκαλούν κοινή ανησυχία. Όλα τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Πηγή euractiv.gr