Της Ελένης Κωστοπούλου


Μέσα από τη στήλη μας "Πάμε Σινεμά" αυτή την εβδομάδα θα σας προτείνουμε τη Δανέζικη ταινία βασισμένη σε μία τραγική ιστορία, "Ο Βομβαρδισμός" (The Bombardment). (2022) (Netflix).

Υπόθεση

Τον Β' Π.Π., η μοίρα φέρνει κοντά διάφορους κατοίκους της Κοπεγχάγης, όταν μια βόμβα πέφτει κατά λάθος σε ένα σχολείο γεμάτο παιδιά. Από αληθινά γεγονότα.

Πρωταγωνιστούν: Μπέρτραμ Μπίσγκαρντ Ενεβόλντσεν, Έστερ Μπιρτς, Έλα Γιοσεφίνε Λουντ Νίλσον

Ένα δράμα εποχής από τον Σκηνοθέτη: Όλε Μπόρνενταλ ("1864") με πρωταγωνίστρια την κόρη του, Φάνι ("The Bridge").


Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα

Την είχαν ονομάσει Επιχείρηση Καρχηδόνα και στόχος των βρετανικών βομβαρδιστικών ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο, που στεγαζόταν στο κτήριο της Shell στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το φθινόπωρο του 1944, το κτήριο είχε μετατραπεί σε φυλακή και τόπος βασανιστηρίων. Ο τελευταίος όροφος μάλιστα ήταν γεμάτος από κρατούμενους - μέλη της Αντίστασης, που δημιουργούσαν προστατευτική ασπίδα στους Ναζί για την αποτροπή βομβαρδισμού από τους Συμμάχους.


Το κίνημα της Αντίστασης στην Κοπεγχάγη κινδύνευε να εξολοθρευτεί από την Γκεστάπο. Πολλοί από τους ηγέτες των ανταρτών είχαν συλληφθεί και υπέφεραν στα χέρια των βασανιστών τους. Ηγετικά μέλη του κινήματος της Αντίστασης ζήτησαν τότε από το Λονδίνο αεροπορική επίθεση στο κτήριο της Shell . Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1944 το σχέδιο ήταν έτοιμο, αλλά η γερμανική αντεπίθεση στις Αρδένες είχε «αναβάλει» την επίθεση. (Πηγή: ethnos.gr).

Μέσα από την δραματική αυτή ταινία και επίκαιρη όσο ποτέ, μεταφερόμαστε στο 1945 και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη, όταν μια επιχείρηση βομβαρδισμού προκάλεσε το θάνατο 125 αμάχων, ανάμεσα τους 86 μικρών παιδιών.


Άλλωστε, οι άμαχοι, τα παιδιά και οι γυναίκες, είναι τα μεγαλύτερα θύματα κάθε πόλεμου, βιώνοντας τη φρίκη του πολέμου, την απώλεια, τον θρήνο, τον πόνο...Μια καλογυρισμένη ταινία με πολλά αντιπολεμικά μηνύματα.

Σκηνοθέτης Όλε Μπόρνενταλ

Ο Bornedal γεννήθηκε στο Nørresundby της Δανίας στις 26 Μαΐου 1959 . Έγραψε και σκηνοθέτησε το Nattevagten ( Nightwatch , 1994), ένα θρίλερ για έναν φοιτητή νομικής που
εργάζεται σε ένα νεκροτομείο ως νυχτοφύλακας και εμπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών ιερόδουλων. Σκηνοθέτησε επίσης ένα ριμέικ στα αγγλικά ( Nightwatch ) το 1997, με πρωταγωνιστές τους Ewan McGregor , Nick Nolte και Patricia Arquette . Το 2002 σκηνοθέτησε το I Am Dina . Άλλες δανικές ταινίες περιλαμβάνουν The Substitute (2007), Just Another Love Story (2007) και Deliver Us from Evil.

Σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία The Possession (2012) και ήταν ένας από τους παραγωγούς της ταινίας τρόμου Mimic.

Το 2014 έγραψε και σκηνοθέτησε το επικό ιστορικό δράμα 1864 , την πιο ακριβή δανική τηλεοπτική σειρά στην ιστορία, που εξιστορεί τον Δεύτερο Πόλεμο του Σλέσβιχ μέσα από την ιστορία δύο αδερφών.

Είναι παντρεμένος με τη Δανή ηθοποιό Helle Fagralid και έχει τρία παιδιά. (Πηγή: Βικιπαίδεια).



bordernews.gr