Ενίσχυση της πρόληψης κατά την αντιπυρική περίοδο με τη συνεργασία στρατού, δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστών.


Με αυξημένες περιπολίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο στρατός μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες, θα ενισχυθεί η πρόληψη κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως ανακοίνωσε o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Παράλληλα, στόχος είναι να αυξηθούν οι ποινές για τις πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως «φέτος είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Θα έχουμε και στρατό με περίπολα μαζί με τους πυροσβέστες και άλλους από τις δασικές υπηρεσίες. Αυτή η αύξηση περιπόλου θα μας βοηθήσει να έχουμε τον έλεγχο και να αντιδράσουμε στο πρώτο 15λεπτο, 20λεπτο –αν είναι δυνατόν– που εμφανίζεται η πυρκαγιά. Είναι το πιο κρίσιμο σημείο». Ως προς το θέμα της αύξησης των ποινών, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «είχαμε αυτή την περίοδο πυρκαγιές, το 96% των οποίων προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Γι’ αυτό προσπαθούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης να αυξήσουμε τις ποινές έτσι ώστε να σταλεί ένα μήνυμα που θα είναι αποτρεπτικό και προληπτικό. Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει τόσο κόστος διότι κάποιος, δυστυχώς, είναι ανεύθυνος και αφήνει με το κάψιμο κάποιων κλαδιών να γίνει δασική πυρκαγιά».

Αύξηση των περιπολιών κατά την αντιπυρική περίοδο – Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σώμα των δασοκομάντος.

Ως προς την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το σώμα των δασοκομάντος –συγκεκριμένα, 440 δασοπυροσβέστες και 60 δασολόγοι– θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. «Θα είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση. Είναι άνθρωποι, που με βάση τα κριτήρια που θα επιλεγούν, από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, έχουν το 95% περάσει από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντές ή ως εποχιακοί», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι φέτος τα εναέρια μέσα θα είναι περισσότερα και πιο αποτελεσματικά και μέσα από χορηγίες οι πυροσβέστες θα έχουν καλύτερο εξοπλισμό.

Τέλος, αντέκρουσε αναφορές ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν περισσότερες καμένες εκτάσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Αντίθετα, επειδή έδρασε γρήγορα το Πυροσβεστικό Σώμα είχαμε πολύ λιγότερες. Είχαμε 9.000 φέτος ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχαμε 19.500. Αυτό για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να στείλουμε το μήνυμα στους πυροσβέστες μας ότι αναγνωρίζουμε το ηρωικό τους έργο. Χρειάζεται σεβασμός προς το Πυροσβεστικό Σώμα», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Πηγή kathimerini.gr