Με ιδιαίτερη συγκίνηση Αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου παρευρέθηκε στις 17 Απριλίου 2022 στα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού» στην Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Το ιδιαίτερο μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Θρακών, που μέχρι και το 1923 οδηγήθηκαν σε απάνθρωπα τάγματα εργασίας, βασανίστηκαν κι έχασαν την ζωή τους από τους Νεότουρκους.

Στην μνήμη όσων οικογενειών εκδιώχθηκαν από τα πατρογονικά εδάφη κι έγιναν πρόσφυγες.

Ο σχεδιασμός του Μνημείου είναι συμβολικός.

Η βάση από μαύρο μάρμαρο συμβολίζει τις μαύρες μέρες που πέρασαν οι Θράκες από τον σχεδιασμό γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

Τα "Π" που σχηματίζονται σε κάθε πλευρά με τα τούβλα, συμβολίζει το ένα τον ξεριζωμό από την ιδιαίτερη πατρίδα τους και το άλλο την πόρτα της ελεύθερης Ελλάδας που άνοιξε για να τους δεχθεί.

Ανάμεσα στα δύο «Π» το σύμβολο του Χριστιανισμού, ο ξύλινος Σταυρός και σύντομα σε ειδικές προσθήκες θα τοποθετηθούν αυθεντικές φωτογραφίες.

Με αργά, αλλά ελπίζουμε σταθερά και αποφασιστικά βήματα, στην αναγνώριση της γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως επίσημη επέτειο του Μαύρου Πάσχα των Θρακών.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια τόσο στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου για την πρωτοβουλία και τις ενέργειές της, όσο και στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Αλεξανδρούπολης για την στήριξή της. Το εγχείρημα έγινε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης.bordernews.gr