Έξι πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν καθώς τους χτύπησαν διερχόμενα οχήματα σε αυτοκινητόδρομο της Μαλαισίας στις χαοτικές σκηνές που ακολούθησαν την απόδραση από κέντρο κράτησης Ροχίνγκια όπου ξέσπασε εξέγερση νωρίς το πρωί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Συνολικά 582 πρόσφυγες απέδρασαν από το κέντρο προσωρινής κράτησης Σουνγκάι Μπάκαπ, στη βόρεια πολιτεία Πενάνγκ, σπάζοντας πόρτες και ρίχνοντας φράκτες. Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί εκ νέου υπό κράτηση οι 362 εξ αυτών, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η υπηρεσία μετανάστευσης της ασιατικής χώρας.

Η Μαλαισία, παρότι δεν χορηγεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, συγκαταλεγόταν στους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους μειονοτικούς Ροχίνγκια που φεύγουν για να σωθούν από τους διωγμούς στη Μιανμάρ ή από ασφυκτικά γεμάτους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές.

Από το 2020, όμως, οι αρχές συνέλαβαν χιλιάδες πρόσφυγες που οδήγησαν σε κέντρα κράτησης, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η αστυνομία ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της σημερινής εξέγερσης. Οι αρχές αναζητούν τους εναπομείναντες δραπέτες.

Δύο άνδρες, δύο γυναίκες, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα καθώς προσπαθούσαν να περάσουν αυτοκινητόδρομο 8 χιλιόμετρα από το κέντρο κράτησης, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας.


ΠΗΓΗ    toratora.gr