Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου 2022, από την πτώση του μοιραίου Ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, παρασέρνοντας στο θάνατο τέσσερα στελέχη επιβαίνοντες, του Στρατού Ξηράς, ενώ από θαύμα της Παναγίας Ακρωτηριανής, Σεριφιώτησας, Θεραπεύτριας, σώθηκε η Ανθυπασπιστής (τότε Αρχιλοχίας) Βασιλική Πλεξίδα, η οποία κατά καιρούς διηγείται το θαύμα της διάσωσής της.

Το μοιραίο ελικόπτερο τύπου ”χιούι” απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου της 1ης ΤΑΞΑΣ και θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων, για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Ιωαννίνων, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Συνετρίβη όμως λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή κοντά στο χωριό Σαραντάπορο της Ελασσόνας, πιθανότατα λόγω της χαμηλής ορατότητας που επικρατούσε στην περιοχή τη στιγμή εκείνη.

Τα τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς, που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή ήταν, ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.
Με αφορμή τα πέντε χρόνια από τη μαύρη επέτειο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η μοναδική επιζήσασα Ανθυπασπιστής Βασιλική Πλεξίδα, βρέθηκε χθες στον τόπο της τραγωδίας, για προσκύνημα στο εικόνισμα της Παναγίας που η ίδια έχει αφιερώσει για τη σωτηρία της, ανάβοντας ένα κερί και προσευχόμενη για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων συναδέλφων της.

Να σημειώσουμε την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο επίσημο μνημόσυνο, που διοργάνωσε η 1η Στρατιά, στο οποίο παρευρέθηκε ο Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής 1ης ΤΑΞΑΣ, Ταξίαρχος Ιωάννης Χειμαριός, ενώ την εκδήλωση μνήμης, τίμησε με την παρουσία του, ο Σύμβουλος Αγίου Όρους και Ακριτικών Περιοχών Αιγαίου, τ. ΥΦΕΘΑ, Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.