Οι αιτήσεις των Αμερικανών για άδειες παραμονής στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40% μέσα στο τελευταίο 12μηνο - Η φθηνότερη κατοικία και η καλύτερη ποιότητα ζωής

Το κόστος απόκτησης ενός σπιτιού στις ΗΠΑ έχει πραγματικά… ξεφύγει, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να αδυνατούν να βρουν μια ιδιόκτητη κατοικία, μένοντας μια ζωή στο νοίκι. Όμως, πλέον φαίνεται ότι έχουν εναλλακτική. Κι αυτό, διότι ολοένα και περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και να μετακομίσουν μόνιμα στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των Αμερικανών μεταναστών είναι οι χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και φυσικά, η Ελλάδα, όπου το κόστος ζωής και οι τιμές ακινήτων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ή τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση στοιχεία της Sotheby’s International Realty, οι αιτήσεις των Αμερικανών για άδειες παραμονής στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40% μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Αντίστοιχα, η ζήτηση για τη Γαλλία και την Ιταλία κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων τριών ετών, όπως μαρτυρούν τα τελευταία δεδομένα της εταιρείας real estate Kinght Frank.

Το βασικό κίνητρο των Αμερικανών είναι το σχετικό φθηνότερο κόστος αγοράς σπιτιών -ιδίως στις μικρότερες πόλεις της νότιας Ευρώπης- αλλά και η σημαντική αύξηση της αξίας του δολαρίου (κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών), κάτι που τους εξασφαλίζει μια αισθητά υψηλότερη αγοραστική δύναμη. Όλα αυτά, φυσικά, σε συνδυασμό με την τηλεργασία, η οποία τους επιτρέπει να συνεχίζουν να πληρώνονται με… δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις και ο βαθύς πολιτικός διχασμός έχουν οδηγήσει πολλούς Αμερικανούς στην ανάγκη να αναζητήσουν μια πιο ήσυχη και ήρεμη ζωή.

Από την Ατλάντα στη Σικελία

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Stephanie Synclair, η οποία για χρόνια ζούσε στην Ατλάντα. Εκεί πλήρωνε ενοίκιο 3.000 δολαρίων για ένα σπίτι, στο οποίο ζούσε η ίδια και ο γιος της. Στην τράπεζα είχε καταφέρει να αποταμιεύσει 300.000 δολάρια. Ένα χρηματικό ποσό, ωστόσο, το οποίο ήταν αδύνατο να της εξασφαλίσει ένα ιδιόκτητο σπίτι στην πατρίδα της.

Όμως, το συγκεκριμένο ποσό ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό, προκειμένου να αγοράσει μια κατοικία στην Σικελία της Ιταλίας, δίνοντας μόλις 60.000 ευρώ. Έτσι, μόλις τον Απρίλιο αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι.

«Ουδέποτε θα έψαχνα σπίτι στην Ιταλία, αν η αγορά στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο τρελή» δηλώνει η ίδια, μιλώντας στο Bloomberg. Κάνοντας τηλεργασία, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κανονικά τον μισθό της από τις ΗΠΑ, τον οποίο πλέον θα μπορεί να δαπανά για την αγορά τοπικών ιταλικών προϊόντων.

Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή αγοράς ενός σπιτιού στην Ατλάντα ανέρχεται σε 404.575 δολάρια. Στο Παλέρμο της Σικελίας, αντίθετα, το μέσο κόστος δεν ξεπερνάει τα 86.560 ευρώ.

«Το αυξημένο κόστος ζωής έχει καταστήσει πολύ πιο ακριβό το να ζει κανείς σε οποιαδήποτε αμερικανική πόλη» επιβεβαιώνει ο Michael Witkowski, αντιπρόεδρος της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας ECA International. «Οι ακριβές τιμές ακινήτων, το ισχυρό δολάριο και οι πολιτικές εντάσεις είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξανόμενο κύμα προς την Ευρώπη» καταλήγει.


ΠΗΓΗ   newmoney.gr