Τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Πακιστάν στις επιστροφές μεταναστών, στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), Νίκου Νουρή με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν, Momin Agha.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΕΣ την Δευτέρα 18 Ιουλίου η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα αλληλοκατανόησης.

Πέραν της ενημέρωσης του Πακιστανού αξιωματούχου για το μεταναστευτικό πρόβλημα που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει, συζητήθηκαν διαδικαστικής φύσεως θέματα για τη διευκόλυνση των επιστροφών υπηκόων του Πακιστάν, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

Επισημαίνεται ότι στη συνάντηση ορίστηκαν σύνδεσμοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και αποφασίστηκε όπως άμεσα προωθηθεί εκ μέρους του Υπουργείου της Κύπρου προς το Υπουργείο του Πακιστάν ο κατάλογος των απορριφθέντων για άσυλο ατόμων, για δρομολόγηση της διαδικασίας επιστροφής τους.

Δεδομένου ότι αρκετοί από τους υπηκόους του Πακιστάν που αφικνούνται παράτυπα στη Δημοκρατία αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα διακινητών, αναφέρει η ανακοίνωση, έγινε αποδεκτή η εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών για διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας στο Πακιστάν, ώστε όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κύπρο να γνωρίζουν τις πραγματικότητες.

Ο ΥΠΕΣ ευχαρίστησε τον κ. Agha, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε την προθυμία του Πακιστάν να συνεργαστεί με την Κύπρο στον τομέα των επιστροφών.

Η συνάντηση έγινε παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αναμένεται να στηρίξουν την προσπάθεια για επιστροφές.