Οι μισθοφόροι της Wagner στέλνουν καραβιές μεταναστών στην Ιταλία εν όψει εκλογών 


Η Λιβύη είναι ένα κανόνι που στοχεύει την προεκλογική εκστρατεία: η μετανάστευση είναι ίσως το πιο ισχυρό όπλο για όσους έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν και, επομένως, να παρέμβουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, γράφει η La Repubblica .

Aπό την αρχή της χρονιάς έως σήμερα στην Ιταλία κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους σχεδόν 39.000 άνθρωποι – παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες – έναντι 27.771 ολόκληρο το 2021 και 12.999 το 2020 εν μέσω πανδημίας. «Ενα χέρι άνοιξε τη στρόφιγγα των ανθρώπων στην Κυρηναϊκή. Από τις ακτές της Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών του στρατηγού Χαφτάρ που υποστηρίζονται από ρώσους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ, φεύγουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια», συνοψίζουν σε ρεπορτάζ τους οι Τζουλιάνο Φοσκίνι και Φάμπιο Τονάτσι της La Repubblica.

Σαλπάρουν από δύο περιοχές συγκεκριμένα, από τις ακτές κοντά στα λιμάνια της Ντέρνα και του Τομπρούκ, οι οποίες έως πρόσφατα θεωρούνταν «αδρανείς». Υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν προστατευμένες, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν καταστεί εκ νέου κόμβοι για τους διακινητές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλους όσοι τους συνδράμουν μεσοπέλαγα. Λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία αλλά και την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και την πορεία της χώρας προς τις κάλπες, η κατάσταση περιπλέκεται άκρως ανησυχητικά.

«Η Λιβύη είναι ένα κανόνι που στοχεύει την προεκλογική εκστρατεία: η μετανάστευση είναι ίσως το πιο ισχυρό όπλο για όσους έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν και, επομένως, να παρέμβουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», ανέφερε στην La Repubblica αξιόπιστη πηγή εντός των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών.  

Πρώτη φορά συναγερμός σήμανε λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αρμόδιες αρχές να προειδοποιούν πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή στην Κυρηναϊκή, ούτως ώστε να αυξηθεί η ροή κατατρεγμένων ανθρώπων προς την Ιταλία.

Τον Ιούνιο οι όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν εκ νέου ενώ «τις τελευταίες ημέρες, που συμπίπτουν με την κρίση της κυβέρνησης Ντράγκι, τα σημάδια που συλλέγονται από το πεδίο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολιών. Η στρόφιγγα άνοιξε. Και αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι όσοι επιδιώκουν τη συναίνεση, κραδαίνοντας στους ψηφοφόρους το σκιάχτρο της εισβολής των μεταναστών: προπαντός ο Ματέο Σαλβίνι», εξηγούν οι ιταλοί δημοσιογράφοι.

Τακτικές είναι, οπότε, και πάλι οι αναχωρήσεις παλιών ξύλινων ψαροκάικων φορτωμένων με πεντακόσιους ή και παραπάνω ανθρώπους από την Κυρηναϊκή με προορισμό την Ιταλία. Αλλά προς τις ακτές της Σικελίας «δεν πλέει μόνον η απόγνωση εκείνων που ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις διώξεις, αλλά και η πολιτική βούληση όσων, μέσω αυτών των σκαφών, επιδιώκουν να θέσουν την Ιταλία και την Ευρώπη υπό πίεση».

Και ποιοι θέλουν να θέσουν υπό πίεση την Ιταλία και την Ευρώπη; Καταρχάς η Ρωσία του Πούτιν, η οποία με τουλάχιστον 2.000 μισθοφόρους (σύμφωνα με ορισμένες ανεπίσημες πηγές, οι άνδρες της Ομάδας Βάγκνερ στη Λιβύη είναι 5.000) ελέγχει τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην επικράτεια της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Τομπρούκ και επιτρέπει στον Χαλίφα Χαφτάρ να παραμένει στην εξουσία.

«Αναχωρήσαμε από ένα μικρό λιμάνι κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ένα αγόρι το οποίο επέβαινε σε μια βάρκα, που εντοπίστηκε 124 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καλαβρίας. Συνεπιβάτες του ήταν ακόμη 674 πρόσφυγες από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη Συρία. Πέντε άνθρωποι άφησαν εν πλω την τελευταία τους πνοή από πείνα και δίψα. Στη Λαμπεντούζα από την περασμένη Κυριακή έως την Τρίτη κατέφτασαν 72 λέμβοι από την Τυνησία και τη Λιβύη. Και από την Τουρκία στην Ιταλία κατάφεραν να φτάσουν τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι.


ΠΗΓΗ    protagon.gr