Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των διασωθέντων μεταναστών από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ρόδου, καθώς αναφέρουν ότι παρότι έπεσαν σε δύο ελέγχους αστυνομικών στην Τουρκία, κανείς δεν διέκοψε την πορεία τους


Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα, ενώ οι 27 διασωθέντες μετανάστες από τα ανοιχτά της Ρόδου – αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας – μεταφέρθηκαν στην Κω. Την ίδια ώρα στα πρόσωπα των δύο Τούρκων διασωθέντων όλοι οι υπόλοιποι αναγνώρισαν δύο εκ των διακινητών τους, οι οποίοι βρίσκονται στην Κάρπαθο.

Όπως ανέφεραν οι παράτυποι μετανάστες στους διασώστες τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Κωνσταντινούπολη στην Αττάλεια, τους σταμάτησαν δύο φόρες για έλεγχο αστυνομικοί στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως υποστήριξαν στους άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οδηγός του φορτηγού στο οποίο επέβαιναν, μετά από συζητήσεις που έκανε μαζί τους, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, πήρε δύο φορές το οκ για να συνεχίσει την πορεία του.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα για τους υπόλοιπους αγνοούμενους αλλά παραμένουν άκαρπες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί μέσα από τη θάλασσά, στο μικρό πλεούμενο επέβαιναν 50 με 60 άτομα εκ των οποίων τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Όσοι δεν κατάφεραν ακόμα να διασωθούν, βρίσκονταν μέσε σε καμπίνες με κλειστές πόρτες που διέθετε το σκάφος.

Οι επιβαίνοντες είχαν ξεκινήσει από τη Κωνσταντινούπολη και πήγαν οδικώς προς την Αττάλεια. Έχοντας πληρώσει κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ το άτομο, είχαν σαν τελικό τους προορισμό την Ιταλία.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 122 αλλοδαπών που έλαβε χώρα στις 05/08/2022 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη λιμενική Αρχή Κω, προέκυψε η εμπλοκή 6 ατόμων ως διακινητών, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τον Λίβανο με προορισμό την Ιταλία, καταβάλλοντας στους διακινητές που διαμένουν στον Λίβανο τα χρηματικά ποσά των 5.000 έως 6.000 δολαρίων κατ’ άτομο.

Οι έξι διακινητές είχαν τη διακυβέρνηση τους σκάφους, κατά τη διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες πάνω στο σκάφος το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και των κακών υγειονομικών συνθηκών ήταν ακατάλληλο για πλεύση.

Οι έξι συλληφθέντες προσήχθησαν την 10/08/2022 ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα.

ΠΗΓΗ   newsit.gr