Στα ελληνικά βουνά έχουν μεταφέρει την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης μέλη
εγκληματικών ομάδων από την Αλβανία, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες της Δίωξης Ναρκωτικών. Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και τα κλειστά σύνορα λόγω κορονοϊού -σύμφωνα με εκτιμήσεις των Διωκτικών Αρχών- ήταν αυτά που αρχικά μετέφεραν στην Ελλάδα την ιδιαίτερα κερδοφόρα καλλιέργεια χασίς, αντί της εισαγωγής χασίς από την Αλβανία και όπως αποδεικνύεται, παρά την άρση των μέτρων, οι καλλιέργειες συνεχίζονται στα ελληνικά βουνά.
Για τις ανάγκες της καλλιέργειας από την Αλβανία μετακόμισαν και οι εργάτες οι οποίοι χρυσοπληρώνονται για να διαβιούν στα βουνά την περίοδο της καλλιέργειας. Από την εκδίκαση παλαιότερων υποθέσεων είναι γνωστό πως συλληφθέντες στη Λάρισα έλαβαν σε μετρητά αμοιβή 30.000 ευρώ έκαστος, ενώ με τη συγκομιδή, εν είδει ...μπόνους, θα λάμβαναν και 10 κιλά χασίς, τα οποία θα τα διέθεταν οι ίδιοι όπως ήθελαν. Οι Αλβανοί εργάτες ...χασίς γνωρίζουν την καλλιέργεια, αλλά κυρίως γνωρίζουν από ορεινή διαβίωση, αφού κατασκηνώνουν στο βουνό από τον Απρίλιο, καλλιεργώντας «τριμηνίτικες» ποικιλίες έως και τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις της Λάρισας και ειδικότερα στο Μαυροβούνι Αγιάς, οι καλλιεργητές, όταν γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία «ανεβαίνουν» σε υψηλότερες περιοχές ή όταν δεν γίνονται αντιληπτοί, εκχερσώνουν δασικές εκτάσεις για τη νέα ...καλλιεργητική περίοδο.
ΤΡΕΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ «ΚΑΡΜΠΟΝ»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 30χρονος συλληφθείς και «ιθύνων νους», όπως τον αποκαλεί η ΕΛ.ΑΣ., της καλλιέργειας, που εντόπισαν προχθές αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στο Σκλήθρο, φέρεται ως εμπλεκόμενος και στην «ορφανή» καλλιέργεια που εντοπίσθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στον Ρακοπόταμο. Τότε που οι δράστες, φεύγοντας όπως – όπως, εγκατέλειψαν πίσω τους 40 κιλά χασίς. Στις 24 Ιουλίου του 2020, επίσης, είχε προηγηθεί επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στην Έλαφο, όπου μέσα σε φυτεία 373 δέντρων συνελήφθησαν τότε -σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις- δύο Αλβανοί υπήκοοι. Με την προχθεσινή φυτεία δηλαδή, μέσα σε διάστημα δύο ετών, εντοπίσθηκαν τρεις μεγάλες φυτείες στο ίδιο βουνό (Μαυροβούνι) της Αγιάς σε τρεις διαφορετικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές (Έλαφος, Ρακοπόταμος, Σκλήθρο), όπου για να τις προσεγγίζουν οι αστυνομικοί χρειάσθηκαν ώρες πεζοπορίας. Όπως επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή φυτεία, οι δράστες οργανώνουν τη διαβίωσή τους, αφού θα χρειασθεί να παραμείνουν για μήνες στο βουνό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εναλλάσσονται κιόλας. Έτσι κατασκευάζουν αυτοσχέδιες δεξαμενές για την άρδευση της φυτείας, προμηθεύονται αγροτοεφόδια (λιπάσματα, στάγδην άρδευση κ.λπ.), όπως επίσης προμηθεύονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, ενώ ιδιαίτερα είναι τα μέτρα προφύλαξης, κυρίως από εναέρια μέσα επιτήρησης, αφού οι περιοχές της καλλιέργειας, λόγω του δύσβατου της θέσης, είναι «αδύνατο» να τις προσεγγίσει πεζός, καθώς ο κοντινότερος αγροτικός ή δασικός δρόμος απέχει «ώρες» πεζοπορίας.
Στην προχθεσινή χασισοφυτεία του Σκλήθρου στην περιοχή «Ελαφοκέρατο» (σ.σ. σε υψόμετρο 600 μέτρων από τη θάλασσα) πέρα από τα 2.193 δέντρα (σ.σ. τη μεγαλύτερη φυτεία που μέχρι σήμερα έχει στον νομό) που κατέσχεσαν αστυνομικοί, βρέθηκαν και 22 κιλά χασίς σε φούντα, χωρίς να υπολογισθεί η ποσότητα που συγκομίσθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι από τον αριθμό των κατασχεθέντων δέντρων, οι δράστες θα συγκόμιζαν περί τους 5 τόνους χασίς, αξίας 10 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αφενός επιβεβαιώνει τα τεράστια κέρδη από την εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών και αφετέρου επιτρέπει αμοιβές σαν αυτές των εργατών στα βουνά.
Να σημειωθεί ότι στο σπίτι του 30χρονου συλληφθέντα, σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία διαβατήρια Αλβανών υπηκόων όταν η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τα στοιχεία τριών ομοεθνών του, ενώ αναζητεί έναν ακόμα, ως συνεργό του επίσης. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 30χρονος αρνείται την κατηγορία, ενώ από την Ανακρίτρια έλαβε προθεσμία μέχρι αύριο Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθεί.
Πηγή eleftheria.gr