Αυξάνουν την πίεση στον Έβρο οι διακινητές μεταναστών οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας


Το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών βρίσκονται τα παράνομα κυκλώματα διακινητών, τα οποία προσπαθούν πάντα και βρίσκουν τρόπους να μεταφέρουν μετανάστες, από τον Έβρο προς στην ενδοχώρα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις μικρές ομάδες μεταναστών που περνούν στην πλευρά της Ελλάδας από τον Έβρο, στα δρομολόγια που προτιμούν οι διακινητές ενώ αναφέρθηκε και στις βουλγαρικές ροές.

«Φέτος είναι αρκετά χαμηλή η στάθμη του ποταμού, κάτι που κάνει τα περάσματα των διακινητών αρκετά εύκολα. Από το Σουφλί και το Διδυμότειχο τα περάσματα γίνονται όλο το χρόνο», είπε αρχικά ο κ. Χαρέλας.

«Οι διακινητές περνούν στην Ελλάδα με σκοπό να κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι συνοριοφύλακες δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να εμποδίσουν την εισβολή των μεταναστών τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στην θάλασσα. «Εμείς δίνουμε αγώνα για να αποτραπεί η είσοδος των παράνομων μεταναστών, προσπαθούμε να σταματήσουμε την εισβολή ενώ κάνουμε αστυνομικά μπλόκα και ενισχύουμε την συνοριακή γραμμή», εξήγησε ο κ. Χαρέλας.
Οι απόπειρες των διακινητών είναι γνωστές από Τουρκία προς Βουλγαρία και από Ορεινό Όγκο Ροδόπης προς Κομοτηνή. Άλλη διαδρομή είναι μέσα, από Βουλγαρία προς Σκόπια και στη συνέχεια Ειδομένη. Ενώ όσον αφορά διακίνηση Ινδών μεταναστών, φτάνουν αεροπορικώς μέσα Σερβίας στα Βαλκάνια και από εκεί μέσω της Ελληνοσκοπιανής ή της ελληνοαλαβνικής μεθορίου, κινούνται προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Βουλγαρία ο ίδιος ανέφερε ότι: «Οι διακινητές δεν θα σταματήσουν, θα ψάξουν νέα μονοπάτια. Πρέπει να ενισχύσουμε την συνοριακή ζώνη στη Κομοτηνή και τη Δράμα για να μην μπορέσουν να μπουν».

Τα περάσματα των διακινητών μεταναστών στον Εβρο

Τους δικούς τους «χάρτες» με τα ασφαλή μονοπάτια από τους οποίους άλλοτε περνούν και άλλοτε στέλνουν τους μετανάστες, έχουν φτιάξει οι σύγχρονοι δουλέμποροι, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον Εβρο όπου οι ελληνικές αρχές δίνουν καθημερινές μάχες αναγκάζοντάς τους πλέον να στρέφονται και στη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι τρία είναι τα κύρια περάσματα: Στο Σουφλί, τις Φέρες και το Διδυμότειχο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, το πρώτο σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε Μάνδρα και Σουφλί και είναι αυτό από το οποίο κυρίως περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο σημείο ο ποταμός «αγγίζει» την εθνική οδό. Εκεί οι μετανάστες, πριν καν μπουν στην Ελλάδα, έχουν πάρει μήνυμα από τους διακινητές για το από ποιο ακριβώς σημείο της Εθνικής και τι ώρα θα τους παραλάβουν.

Η μεταφορά γίνεται με καινούργια οχήματα, ακόμα και με ελληνικές πινακίδες, για να μην τραβούν την προσοχή των αρχών.

Το δεύτερο πέρασμα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Έβρου, στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου και το τρίτο πέρασμα βρίσκεται στα νότια, στο Τυχερό και τις Φέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις τελευταίες ώρες η κινητικότητα έχει αυξηθεί πολύ , ειδικά στο πρώτο σημείο. Γι’ αυτό και ο φράχτης θα επεκταθεί εκεί.

Την ίδια ώρα αιματηρή κατάληξη είχε προσπάθεια των διακινητών να περάσουν μετανάστες στην Βουλγαρία. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν εντόπισαν λεωφορείο με παράτυπους μετανάστες με την τοπική κυβέρνηση να ανακοινώνει την ανάπτυξη δύναμης επιπλέον 100 ανδρών στα σύνορα. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν δίστασε να το ρίξει πάνω στο περιπολικό για να αποφύγει την σύλληψη.

ΠΗΓΗ   newsbomb.gr