Ο Δήμος Πάκος είναι ο επανεκλεγέντας για τρίτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών


Ο Δήμος Πάκος είναι ο επανεκλεγέντας για τρίτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, του μεγαλύτερου δηλαδή σωματείου. Και φυσικά το κατάλληλο πρόσωπο να πει στο «πατρινόραμα» που τον συνάντησε στην πρωτεύουσα, για τα προβλήματα του Έλληνα αστυνομικού γενικότερα αλλά και τις κινήσεις της Ένωσης που ενδιαφέρουν χιλιάδες οικογένειες για το μέλλον τους . Ο κ. Πάκος δεν κρύβεται λέγοντας ότι ο Έλληνας αστυνομικός είναι ήρωας, κακοπληρωμένος και πολλές φορές η ασφάλεια των πολιτικών και των πλουσίων! Και σάκος του μποξ! Το παράπονο του για την πανδημία, τι γίνεται με τις κάμερες και η είδηση ..βόμβα ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν αναγνωρίζεται ως επικίνδυνο!

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γεωργίου

• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα;


Αρχικά δεν υπάρχει σωστή κατανομή μεταξύ των Υπηρεσιών. Υπάρχουν πολλές με πολύ κόσμο και άλλες με καθόλου και μάλιστα πρώτης γραμμής, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα. Οι συνάδελφοι εκεί υποφέρουν, αλλά και ο πολίτης που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ακόμα, το θέμα των εξοπλισμών που δεν είναι καν αυτονόητοι. Αλλά και η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικινδύνου. Είδατε και πρόσφατα γεγονότα, όπως στους Αγίους Αναργύρους με τραυματίες μας.

Δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ επί της ουσίας όμως από την πολιτεία. Φέρουμε όπλο, έχουμε τους περισσότερους τραυματίες από κάθε άλλο κλάδο εν ώρα υπηρεσίας και για πολιτικούς λόγους, ιδεοληψιών, μειοψηφιών που κυβερνούν την χώρα χρόνια, δεν έχει γίνει κάτι. Όταν χτυπάει ένας εργαζόμενος είναι εργατικό ατύχημα, όταν χτυπάει ο αστυνομικός είναι μπάτσος που καλά έφαγε την πέτρα στο κεφάλι! Και πάμε στο θέμα των εντολών που είναι ανάλογα με τα δελτία ειδήσεων των 20.00. Και των χρημάτων, καθώς ο αστυνομικός είναι κακοπληρωμένος και έρμαιο. Μια ζωή είναι ο κακός της υπόθεσης και στην πανδημία όλοι ήταν ήρωες και ο αστυνομικός ο κακός, επειδή κυνηγούσε τον κόσμο για τις μάσκες. Ναι αλλά αυτό γινόταν, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας και για να μην πάει ο κόσμος στις ΜΕΘ. Κανείς δεν το πρόβαλλε αυτό όμως.

“Δίνουμε ένα αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας του αστυνομικού”• Πολλές φορές βλέπουμε ότι και να κάνει ένας αστυνομικός στο τέλος θα τα …ακούσει!

Το πρόβλημα είναι ότι όταν αντιδράς και κάνεις την δουλειά σου, σε περνάνε λαϊκά δικαστήρια χωρίς να ξέρουν τι λένε. Πολλές φορές και οι ηγεσίες χωρίς να κατηγορώ τους δημοσιογράφους, φέρονται ανάλογα με τα δελτία ειδήσεων. Και απαιτούν να αντιμετωπίσεις μία επίθεση με μολότοφ που είναι φονικό όπλο, χωρίς να κάνεις τίποτα. Ρίχνεις δακρυγόνα γιατί έριξες; Προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει να κάνει την δουλειά των ΜΑΤ, του αμεσοδρασίτη, της ΔΙΑΣ και να πάρει όλες τις αποφάσεις που πρέπει σε ένα δευτερόλεπτο.


• Τι γίνεται με τις περιβόητες κάμερες;

Έχουμε ζητήσει όλες οι Υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολίτες να φέρουν κάμερες. Δεν μπορεί να είναι ο λόγος μου και ο λόγος σου. Στο εξωτερικό όλες οι Υπηρεσίες φέρουν κάμερα, ώστε ένας πολίτης αν πει ότι αδικήθηκε μετά από ένα περιστατικό, ο εισαγγελέας τις ανοίγει. Εδώ έχουν μπει μόνο κάτι κάμερες στις πορείες που λειτουργούν με εντολή εισαγγελέα σε κάποιες δυνάμεις.

Σε άλλες κολλάει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αλλά όταν ένας πολίτης καταγγέλλει αστυνομική βία, πως θα βρει ο καθένας το δίκαιο του; Αν ο αστυνομικός υπερέβη τα καθήκοντα να υποστεί τα δέοντα. Αν όμως δεν έγινε έτσι να μπορεί και ο αστυνομικός να σταθεί εναντίον του. Η Αστυνομία με όλα αυτά δουλεύει με το φιλότιμο, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει την δουλειά της. Δημιουργήθηκε για τους πολίτες και όχι να φυλάει τους πλούσιους και πολιτικούς και να είναι σάκος του μποξ μειοψηφίας. Ή αισθάνεσαι αποδιοπομπαίος τράγος. Θα είσαι ή τραυματίας ή κατηγορούμενος! Αν πάει καλά η δουλειά όλα είναι καλά. Αν στραβώσει είσαι ένας άνθρωπος που έχεις χαρίσει την ζωή σου στην αστυνομία με πενιχρούς μισθούς και μέσα και είσαι δακτυλοδεικτούμενος και κατηγορούμενος χωρίς το τεκμήριο της αθωότητας. Αθωώνεσαι σε ΕΔΕ, λένε συγκάλυψη. Πριν τελειώσει σε έχουν καταδικάσει. Δικαζόμαστε σαν την Άγρια Δύση με το θυμικό δίκαιο.• Κατά καιρούς ακούμε ότι οι αστυνομικοί φεύγουν από το γραφείο και πάνε στον δρόμο στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ισχύει πράγματι;

Αλλάζει κατά καιρούς ανάλογα με τους Υπουργούς. Με τον καιρό όμως ξεχειλώνει. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις μάχιμες υπηρεσίες. Ένας συνάδελφος που υπηρετεί 10 χρόνια στο Α.Τ Ομονοίας δεν κάνει υπηρεσία, εκτίει ποινή. Είναι στην χειρότερη υπηρεσία της Ευρώπης. Εδώ είναι όμως και τι όφελος έχει ένας αστυνομικός να είναι στον δρόμο. Εμείς σαν Ένωση τρέχουμε σε υποθέσεις που ο αστυνομικός κατηγορείται στα αστικά και ποινικά δικαστήρια. Ποτέ όμως σε υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό όμως έπρεπε να το κάνει η ηγεσία καθώς εντολές της εκτελεί…

Πολλές φορές μπαίνουν αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα και μέχρι να δικαιωθούν πρέπει να βγουν στα ….φανάρια για να ζήσουν! Και τρέχουμε να καλύψουμε εμείς σαν Ένωση το πρόβλημα.

“Ο Έλληνας αστυνομικός είναι σάκος του μποξ”


• Τελικά πρόεδρε τι αστυνομία έχουμε;

Η αστυνομία είναι φτιαγμένη για τους πολίτες. Όταν αποφασίσουν τα πολιτικά κόμματα και οι ίδιοι οι πολίτες, τι αστυνομία θέλουμε, θα έχουμε ίσως μια αλλαγή. Ο αστυνομικός είτε δουλέψει 100% σαν επαγγελματίας, είτε όχι, θα πάρει τα ίδια λεφτά. Αλλά δεν γίνεται ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση να θέλουμε και άλλη αστυνομία. Η εγκληματικότητα είναι ίδια όποιος κυβερνά! Δεν γίνεται να κινούμαστε με τις ιδεοληψίες κάθε κόμματος.

Σε σταματάνε γιατί τρέχεις με 150 και λες γιατί δεν σταματάς τους άλλους; Εσύ όμως τι πρόβλημα έχεις αφού κάνεις παράβαση; Σαφώς δεν πρέπει να υπάρχει αστυνομικό κράτος. Αλλά να υπάρχουν ελευθερίες με ασφάλεια. Να οριοθετηθούν νομοθετικά οι όροι, όπως στο εξωτερικό. Διαφθορά υπάρχει αλλά σε σχέση με άλλα επαγγέλματα είναι μικρότερη, γιατί υπάρχει ιεραρχία εδώ. Δεν είμαστε όπως σε άλλες υπηρεσίες που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, ο απλός υπάλληλος. Και έχουμε άλλωστε και το Εσωτερικών Υποθέσεων. Εμείς σαν Ένωση παλεύουμε γιατί γι’ αυτό μας ψηφίζουν οι συνάδελφοι. Αλλά το σύστημα έχει αρτηριοσκλήρωση.• Πως μπορεί και ζει ο αστυνομικός σήμερα όταν μας λέτε ότι είναι κακοπληρωμένος;

Στην Αθήνα όταν παίρνεις 950-1000 ευρώ πως να ζήσεις σε μια τόσο ακριβή πόλη; Όταν θες 700 για ενοίκιο και λογαριασμούς; Άρα με όλα αυτά θα ρίξεις την ποιότητα ζωής, θα μένεις σε μια τρώγλη, θα έχεις οικογενειακά προβλήματα και αυτό επηρεάζει και την δουλειά σου. Γιατί θα απαιτείς από έναν άνθρωπο που πρέπει να αποφασίσει στην στιγμή και προϋποθέτει να είναι ήρεμος, αλλά δεν είναι. Ο χειρούργος για παράδειγμα σχεδιάζει μέρες το χειρουργείο, ο δικαστής το ίδιο. Ο αστυνομικός κρίνεται αυστηρότερα από όλους όταν με 1000 ευρώ πρέπει να είναι αστυνομικός, ψυχολόγος, δικηγόρος, πολιτικός αναλυτής. Και δεν έχει τα αυτονόητα.

Σκεφτείτε ότι η Άμεση Δράση, το «100» δηλαδή, ήταν 15 χρόνια με τα ίδια περιπολικά όταν οι κακοποιοί είχαν αμαξάρες. Πως να κάνεις καταδίωξη; Ευτυχώς πήραμε νέα περιπολικά πέρσι. Η εγκληματικότητα έχει παγιωθεί και ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις περιστάσεις. Όμως έχει αυξηθεί πάρα πολύ και μας συγκλονίζει, η ενδοοικογενειακή βία. Μετά την πανδημία πάντως είναι πάρα πολλά τα σοβαρά περιστατικά και για το τίποτα.• Τέλος πρόεδρε, τα ΜΑΤ είναι η υπηρεσία με τα περισσότερα παράπονα

Εγώ έχω προκαλέσει πολλές φορές να τα διαλύσουν τα ΜΑΤ. Και μετά να μετράνε τα πτώματα στο δρόμο. Δεν τους αρέσει η δουλειά των ΜΑΤ, γιατί είναι η φύση της υπηρεσίας αυτής όπως σε όλο τον κόσμο. Αλλά όταν ζορίζονται όλοι τα ΜΑΤ θέλουν. Ο αστυνομικός είναι ήρωας πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Το κοινωνικό πρόσωπο του αστυνομικού είναι κάθε μέρα για κάθε ζωή και κάθε περιουσία που σώζει. Γιατί και τα ΜΑΤ μπορεί να σώσουν μια περιουσία που δεν κάηκε. Αλλά δεν θα πάρουν τα εύσημα.


ΠΗΓΗ   patrinorama.com.gr