«Η μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην Πόλη του Μεξικού» τα τελευταία 12 χρόνια.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - Το καρτέλ Σιναλόα κάνει rebranding στην κόκα του με λίγη έμπνευση από τον μεγιστάνα Elon Musk και τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας Mario Prada.

Οι Αρχές της Πόλης του Μεξικού συνέλαβαν narcos που διακινούσαν 1,6 τόνους κόκας στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα και πολλά από τα πακέτα είχαν logo της Tesla και της Prada.

Η αστυνομία βρήκε το φορτίο –από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της πόλης– σε δύο τρέιλερ τρακτέρ καθώς διέσχισε τις παρυφές της πόλης, μαζί με ένα τρίτο όχημα που φέρεται να προστάτευε το φορτίο. Οι Αρχές συνέλαβαν τέσσερις άνδρες που εμπλέκονταν στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Πόλης του Μεξικού, Omar Harfuch, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει «τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην Πόλη του Μεξικού» τα τελευταία 12 χρόνια. Υπολόγιζε ότι η κόκα θα έφερνε 20 εκατομμύρια δολάρια στους δρόμους του Μεξικού, ή σχεδόν όσο κοστίζουν 400 Tesla Model 3s.

Ο Harfuch ισχυρίστηκε ότι η κοκαΐνη είχε φτάσει από την Κολομβία σε μια περιοχή γύρω από την παράκτια πόλη του Πουέρτο Εσκοντίντο, στην πολιτεία Οαχάκα. Η κόκα ήταν καθοδόν για τη διαβόητη γειτονιά Τεπίτο στην Πόλη του Μεξικού, όπου ένα μέρος της θα πουλιόταν τοπικά στην πρωτεύουσα. Η υπόλοιπη υποτίθεται θα πήγαινε βόρεια στις ΗΠΑ.


Ενώ ο Harfuch δεν έδειξε το καρτέλα Σιναλόα, είπε ότι οι άνδρες που συνελήφθησαν «είναι από μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί στις βορειοδυτικές πολιτείες Ντουράνγκο και Σιναλόα». Αργότερα, τοπικά μίντια τους ταυτοποίησαν ως μέλη του Καρτέλ Σιναλόα.

Η σύλληψη ρεκόρ συνέβη μετά από αυξημένες αστυνομικές επιχειρήσεις ενάντια σε άτομα του Σιναλόα, μέσα και γύρω από την Πόλη του Μεξικού.
Στις 12 Ιουλίου, η αστυνομία ενεπλάκη σε αιματηρούς πυρβολισμούς με φερόμενα μέλη του Σιναλόα στη γειτονιά Τοπιλέχο στα νότια της Πόλης του Μεξικού. Συνολικά 150 αστυνομικοί και τρία ελικόπτερα εξαπέλυσαν πόλεμο ενάντια στο καρτέλ Σιναλόα, που ανταπέδωσαν τα πυρά με ένα μεγάλο οπλοστάσιο, που περιλάμβανε χειροβομβίδες και ένα τρομερά επικίνδυνο sniper. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 14 άτομα συνελήφθησαν. Αργότερα, τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων.
Οι Αρχές αργότερα υποστήριξαν ότι οι υπόλοιποι κρατούμενοι ήταν μέλη μιας φράξιας του Σιναλόα που συνδέεται με τους γιους του φυλακισμένου εμπόρου ναρκωτικών Joaquín “El Chapo” Guzmán, γνωστούς ως Chapitos.

Τα τελευταία δύο+ χρόνια, περίπου 50 μέλη του καρτέλ Σιναλόα έχουν συλληφθεί για επιχειρήσεις στην Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με τη γνωστή μεξικανική εφημερίδα El Universal. Σε προηγούμενες εφόδους, τα πακέτα των ναρκωτικών είχαν το logo της Toyota.


Η χρήση δημοφιλών brand names στα πακέτα με τα ναρκωτικά δεν είναι κάτι καινούργιο στο Μεξικό. Συχνά χρησιμοποιούνται για τη διαφοροποίηση της ποιότητας, του προϊόντος ή του τελικού προορισμού.

Αλλά η χρήση του logo της Tesla έρχεται λίγους μήνες αφότου ο ιδρυτής της εταιρείας, Elon Musk, είπε στο Twitter ότι «θα αγόραζε την Coca-Cola για να ξαναβάλει μέσα κόκα».

Τότε όλοι θεώρησαν ότι ήταν αστείο.

Πηγή vice.com