Σε μία περιοχή με τόσες δυσκολίες αστυνόμευσης, δεν έρχονται νέες προσλήψεις παρά τις υπουργικές εξαγγελίες


Πληροφορίες διέρρευσαν από αθηναϊκά μέσα αναφορικά με την κατανομή νέων προσλήψεων στην Ελληνική Αστυνομία, με τη Ροδόπη να εξαιρείται, κάτι που προκάλεσε εκρηκτική αντίδραση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

Με μακροσκελή επιστολή της προς κάθε υπεύθυνο η Ένωση ξεκαθαρίζει: «η πληροφορία ότι η βούληση της Πολιτικής και Φυσικής μας Ηγεσίας, όσον αφορά το επικείμενο Συμβούλιο Συμπληρωματικών Μεταθέσεων έτους 2022, είναι να μην ενισχύσει με ούτε έναν Αστυνομικό την Δ.Α. Ροδόπης, μας αναγκάζει να αναδείξουμε για ακόμη μία φορά, τα ιδιόμορφα προβλήματα και τις ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί το αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α. Ροδόπης».

Αυτά τα προβλήματα καταγράφουν κι αναλύουν αναλυτικά οι Ροδοπίτες αστυνομικοί ως εξής:

Α) η διαχείριση του φαινομένου της ολοένα αυξανόμενης εισόδου - διακίνησης παράνομων μεταναστών στη χώρα καθότι είμαστε όμοροι του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2021, ελέγχθηκαν 65169 άτομα, συνελήφθησαν 968 αλλοδαποί οποίοι δεν κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω 150 διακινήσεις 182 διακινητές παράνομων μεταναστών και κατασχέθηκαν 164 οχήματα προϊόντα εγκλήματος. Επιπρόσθετα ακινητοποιήθηκαν για διάφορες παραβάσεις ΚΟΚ 191 οχήματα.
Μόνο μέχρι και τον Αύγουστο 2022 ελέγχθηκαν 22801 άτομα, συνελήφθησαν 866 αλλοδαποί οι οποίοι δεν κατείχαν νόμιμα έγγραφα για την είσοδό τους στην Ελληνική Επικράτεια, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω 131 διακινήσεις και 141 διακινητές παράνομων μεταναστών και κατασχέθηκαν 134 οχήματα προϊόντα εγκλήματος σχετιζόμενα με παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επιπρόσθετα ακινητοποιήθηκαν για διάφορες παραβάσεις ΚΟΚ 767 οχήματα (εκ των οποίων 267 σχετιζόταν με την πρόληψη- αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης).

Β) η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κλπ)

Γ) η έξαρση της χρήσης - διακίνησης ναρκωτικών

Δ) η ύπαρξη ισχυρών πυρήνων - οργανώσεων του αναρχικού - αντεξουσιαστικού χώρου

Ε) η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης

ΣΤ) η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού και τα θέματα κρατικής ασφάλειας

Ζ) η ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - της Π.Ε. Ροδόπης - του Εφετείου Θράκης - του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές - της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. - της Σχολής Αστυφυλάκων - του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής - των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.) - του Γενικού Τουρκικού Προξενείου - του Γενικού Καταστήματος Κράτησης

Η) η από 09-09-2013 λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και καλείται να ανταπεξέλθει στη διαχείριση αριθμού επισκεπτών πάνω από το 40% του συνόλου των αφιξοαναχωρήσεων που σημειώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας, σας ενημερώνουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό.

Θ) η ύπαρξη 5 οικισμών Ρομά στα γεωγραφικά όρια του Νομού Ροδόπης που απαριθμούν περί των 5.200 κατοίκους οι οποίοι απασχολούν ιδιαίτερα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2021, συνελήφθησαν 150 άτομα για διάφορα αδικήματα, βεβαιώθηκαν 960 διοικητικά πρόστιμα για ΚΟΚ και πραγματοποιήθηκαν 84 ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Μόνο μέχρι τον Αύγουστο 2022 συνελήφθησαν 73 άτομα για διάφορα αδικήματα, βεβαιώθηκαν 1020 διοικητικά πρόστιμα για ΚΟΚ και πραγματοποιήθηκαν 147 ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Ι) Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός οχημάτων που κινούνται εντός της πόλης της Κομοτηνής και κυρίως στις κεντρικές οδούς αυτής δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα που επιδεινώνεται τόσο από τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, όσο και από τις ολιγόλεπτες παράνομες στάσεις αυτών (το έτος 2021 βεβαιώθηκαν 4200 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση.

Ενώ μέχρι και τον Αύγουστου 2022 βεβαιώθηκαν 2015 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση), γεγονός που δημιουργεί ανάγκες διάθεσης ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού αστυνομικών για την αποτελεσματική τροχονομική αστυνόμευση της περιοχής μας. Πέραν τούτων, το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής διαθέτει μία (1) πλήρως επανδρωμένη και εξοπλισμένη εποχούμενη περιπολία ανά βάρδια καθ’ όλο το 24ωρο, προκειμένου για την πρόληψη και αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων επί του αυτοκινητόδρομου Εγνατίας Οδού περιφερείας μας καθώς και του κάθετου άξονα Α-23.

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 527 συνολικά οργανικές θέσεις της Δ.Α. Ροδόπης, οι 95 εξ αυτών είναι κενές.

Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 45 συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. αλλά και Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Ε.Υ.Π. κ.λ.π., τότε θα διαπιστώσετε ότι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα αστυνομικά μας καθήκοντα με 130 Αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που το οργανόγραμμά μας προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση.

Την τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης - παρότι έχετε και ιδία γνώση - την έχει αναδείξει πολλάκις η Ένωσή μας και «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», σας επισημαίνουμε κάθε φορά την αναγκαιότητα να ενσκήψετε με σοβαρότητα στο γιγάντιο- χρονίζον και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα και στις επικίνδυνες παραμέτρους που εξ΄ αυτού αναπτύσσονται και αφορούν τόσο στις συνθήκες εργασίες - ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού όσο και στην ασφάλεια των πολιτών του ακριτικού Νομού Ροδόπης, ώστε να δώσετε επιτέλους μόνιμη λύση με την κάλυψη των κενών μας οργανικών θέσεων, επιτελώντας έτσι το αυτονόητο καθήκον σας προς τους αστυνομικούς και τους πολίτες του τόπου μας.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, παρότι κάθε φορά παίρνουμε υποσχέσεις ότι θα δοθεί σύντομα μόνιμη λύση στο πρόβλημά μας, οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις και καμία λύση δεν δόθηκε.

Με το παρόν έγγραφό μας, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς και ζητούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος με κάλυψη ικανού αριθμού των κενών μας οργανικών θέσεων κατά το επικείμενο εντός των ημερών Συμβούλιο Συμπληρωματικών Μεταθέσεων έτους 2022 και εν συνεχεία πλήρη κάλυψη όλων των κενών μας οργανικών θέσεων εντός του έτους 2023.

Σας γνωρίζουμε πως ό,τι άλλο, μας βρίσκει όχι απλά αντίθετους, αλλά θα σταθούμε αντιμέτωποι σε όποια απόφαση του Κράτους των Αθηνών να επιδείξει για μία ακόμη φορά αδιαφορία στα προβλήματά μας και να απαξιώνει το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια όλων ημών που φυλάμε Θερμοπύλες!

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο, αγωνιζόμενοι για την ασφάλεια των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, αλλά και των συμπολιτών μας που όλα αυτά τα χρόνια με πίστη και φιλότιμο υπηρετούμε. Στον δίκαιο αυτό αγώνα, έχουμε στο πλευρό μας σύσσωμη την τοπική κοινωνία του Νομού Ροδόπης.

Οι αποσπάσεις προσωπικού άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας με έξοδα δημοσίου που μας διατίθεται για την διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, αποτελούν «μπαλώματα» και σε καμία περίπτωση δεν είναι σοβαρή λύση στο γενικό πρόβλημα λειτουργίας των Αστυνομικών μας Υπηρεσιών. Η λύση είναι μία και μοναδική! Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό.

Το θέμα στη Βουλή

Μετά την παραπάνω επιστολή κατατέθηκε αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για τα προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης οργανικών θέσεως της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης από τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Πηγή xronos.gr