Οκτώ κακουργήματα αποδόθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου σε 14 μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε σε Ρόδο και Κω.

Οι 14 αλλοδαποί κατηγοροήθηκαν ειδικότερα για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, από κοινού και κατά μόνας (6ος), συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου και εισόδου από και στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτης χώρας από δύο ή περισσότερους εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή, μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, από δύο ή περισσότερους από κοινού, εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή, συνέργεια και ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές.

Από τους 14 κατηγορούμενους στο δικαστήριο εμφανίστηκαν (με μεταγωγές) 8 και κρίθηκαν ένοχοι οι 3.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε:
-Ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή ύψους 70.000 ευρώ στον Κ. Ν. του Z.
-Ποινή κάθειρξης 13 ετών και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ στον Μ. Τ. του Ν.
-Ποινή κάθειρξης 23 ετών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 75.000 ευρώ στον Α. Α. του Α.

5 Σύροι έως την 26η Ιανουαρίου 2021 στη Ρόδο, ενεργώντας με πρόθεση, διηύθυναν από κοινού επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και συγκεκριμένα περισσότερων διευκολύνσεων της εισόδου στο ελληνικό έδαφος και της εξόδου από αυτό πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον εκ του νόμου προβλεπόμενο έλεγχο, εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα.
Η οργάνωση αυτή αποτελείτο από τουλάχιστον πέντε ακόμη άτομα.

Ο διευθυντικός τους ρόλος συνίστατο στην οργάνωση και τον συντονισμό της μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών από την Τουρκία στην Ελλάδα, έπειτα από τακτική επικοινωνία με διακινητές στην Τουρκία, στην ανάθεση της παραλαβής των πολιτών αυτών από παραλίες της Ρόδου σε άλλα μέλη της οργάνωσης, και εν συνεχεία στον συντονισμό (δια επικοινωνίας με μέλος της οργάνωσης στην Αθήνα) της προμήθειας των πολιτών αυτών με πλαστά έγγραφα (δια της ανάθεσης της πώλησης και παράδοσης των εγγράφων σε μέλος της οργάνωσης) για τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον τρόπο αυτό, διηύθυναν, στην Τουρκία και στην Κω, την επιχείρηση εκείνη, κατά την οποία, στη Ρόδο, στις 26.1.2021, μέλος της οργάνωσης επιχείρησε να πωλήσει, καθ’ υπόδειξή τους, σε πολίτη τρίτης χώρας πλαστή βελγική ταυτότητα.

Αλλος κατηγορούμενος είχε ως ρόλο να παραλαμβάνει τους πολίτες τρίτων χωρών από το σημείο εισόδου και να τους μεταφέρει σε ξενοδοχεία, ενώ δύο αδέλφια παλαιστινιακής καταγωγής, ανελάμβαναν την διαμονή σε ξενοδοχεία όπου εγκαθίσταντο οι πολίτες τρίτων χωρών μετά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος και στην προμήθεια των πολιτών τρίτων χωρών με πλαστά έγγραφα προς διευκόλυνση της εξόδου τους από το ελληνικό έδαφος.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης και Ελπίδα Κύρμπαση.

-Ποινή κάθειρξης 11 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 8) επέβαλε το ίδιο δικαστήριο δυνάμει πρακτικού ποινικής διαπραγμάτευσης στον Ο. Ζ. του Α.R. για διακίνηση μεταναστών.

Ο κατηγορούμενος την 13η και την 19η Απριλίου 2021 μετέφερε 13 μετανάστες από την Τουρκία στην Κω.


ΠΗΓΗ