Συνελήφθη μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και επακόλουθης προώθησης τους σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες


Κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας και εντοπίστηκε «άτυπος ξενώνας» απόκρυψης μεταναστών


Συνελήφθη, στο πλαίσιο επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που πραγματοποιήθηκε την 13-10-2022, περιμετρικά πλατείας στο κέντρο της Αθήνας, 51χρονος αλλοδαπός μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση διαμονής αλλοδαπών που στερούνται νόμιμων εγγράφων, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Επίσης, συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος συνόδευε το ανήλικο τέκνο του διότι στερούνταν εγγράφων και οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την παραμονή οικογενειών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα το εγκληματικό κύκλωμα διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και ακολούθως από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του 51χρονου ως μέλους του ανωτέρου κυκλώματος και κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων, εντοπίστηκε ο 51χρονος και όπως διαπιστώθηκε διατηρούσε δύο διαμερίσματα περιμετρικά της πλατείας που εξυπηρετούσαν την εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, στο ένα διαμέρισμα που διέμενε και ο ίδιος απέκρυπτε ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία εμπορεύονταν σε τιμές που κυμαίνονταν από (150) έως (600) ευρώ ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του.

Το δεύτερο διαμέρισμα είχε μετατραπεί σε «άτυπο ξενώνα» με μεταλλικά κρεβάτια (κουκέτες), στο οποίο διέμεναν προσωρινά αλλοδαποί που διακινούσε το κύκλωμα, καταβάλλοντας επιπρόσθετα χρηματικό ποσό στον 51χρονο.

Από τις έρευνες στα εν λόγω διαμερίσματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (9) Άδειες Διαμονής,
  • (4) Διαβατήρια,
  • (2) Δελτία Ταυτότητας,
  • Άδεια Ικανότητας Οδήγησης,
  • Συσκευή ανίχνευσης πλαστών εγγράφων,
  • αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων και ταχυδρομικών αποστολών,
  • (4) κινητά τηλέφωνα και
  • ιατρικός εξοπλισμός
  • χρηματικό ποσό
Όλα τα κατασχεθέντα έγγραφα είναι τρίτων προσώπων, αμφιβόλου γνησιότητας και διαφόρων χωρών. Επίσης, ο ιατρικός εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και επαγγελματικός, σημαντικής οικονομικής αξίας και διερευνάται η νομιμότητα της κατοχής του.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει πρόσφατα παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Ρόδου, έχοντας καταβάλλει για την προώθηση το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ σε συνεργαζόμενο γραφείο παράνομων συναλλαγών με τη μέθοδο « HAWALA » στην Τουρκία.

Από τη Ρόδο οι μετανάστες κατέβαλλαν επιπλέον -500- ευρώ έκαστος προκειμένου να προωθηθούν ακτοπλοϊκά από τη Ρόδο στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Πειραιά.

Με την άφιξη τους στην Αθήνα, οι διακινητές κατεύθυναν τους μετανάστες σε Πλατεία του κέντρου της Αθήνας που θα συναντούσαν τον 51χρονο που διαχειριζόταν την απόκρυψη τους στον ανωτέρω «άτυπο ξενώνα», έως ότου ξεκινούσε η διαδικασία για τη δευτερογενή προώθηση τους σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με τη χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των κατασχεθέντων εγγράφων προέκυψε ότι ο 51χρονος μέσω πλαστού δελτίου ταυτότητας με ψευδή στοιχεία και τη φωτογραφία του, απέστελλε ταχυδρομικά δέματα σε τρίτες χώρες εντός των οποίων απέκρυπτε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Μετά από συνεργασία με τις αρχές Ευρωπαϊκής χώρας μέσω του διαύλου της Europol της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, έχουν δεσμευτεί (3) ταχυδρομικά δέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με στοιχεία αποστολέα τα ανωτέρω του δελτίου που κατασχέθηκε. Τα δέματα περιείχαν πλαστά δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


bordernews.gr