Για δεύτερη φορά δικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου 41χρονος Σύριος που έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 307 ετών και φυλάκιση έξι μηνών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 257.000 ευρώ, για το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Φαρμακονήσι και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά!

Η υπόθεση του 41χρονου αλλοδαπού που βρίσκεται στη φυλακή, εξετάστηκε από το δικαστήριο, μετά από αναίρεση που είχε κάνει στον Άρειο Πάγο αναφορικά με τα ελαφρυντικά που κατά τον ίδιο, έπρεπε να του είχαν αναγνωριστεί, χωρίς όμως να καταφέρει να μειώσει ούτε μέρα από την ποινή που του είχε επιβληθεί την προηγούμενη φορά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποινή αυτή επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο στις 2 Δεκεμβρίου 2019 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο 41χρονος αλλοδαπός θα εκτίσει 20 έτη από τα 307 που του έχουν επιβληθεί. Επίσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο κατηγορούμενος είχε καταφέρει να μειώσει αρκετά την ποινή του σε σχέση με αυτή που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα, στις αρχές του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.

Συγκεκριμένα, ο 41χρονος Σύριος, ο μόνος που είχε εμφανιστεί ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου (κατηγορούνταν επίσης ένας 33χρονος και ένας 28χρονος συμπατριώτες του και οι δύο), είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 748 ετών, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ. Στο δεύτερο 33χρονο Σύριο κατηγορούμενο το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 384 ετών και φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 898.000 ευρώ και στον τρίτο κατηγορούμενο ηλικίας 28 ετών επίσης από τη Συρία, συνολική ποινή κάθειρξης 640 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης και Νίκος Καραβελάκης.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και συγκίνηση. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ιστιοφόρο σκάφος “SUMMER BREEZE” ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένο» με ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015, το σκάφος πλησίαζε κοντά στο Φαρμακονήσι όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να ανετράπη με αποτέλεσμα οι τουλάχιστον 127 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό, να βρεθούν μέσα στη θάλασσα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Το σκάφος ήταν βυθισμένο και αναποδογυρισμένο και βρισκόταν περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων. Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στην τελική καταμέτρηση.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου σε «βαρύ» κλίμα θλίψης και οδυρμού έγινε ταυτοποίηση και νεκροψία-νεκροτομή.

Επρόκειτο για συνολικά 34 άτομα και ειδικότερα 4 βρέφη, 5 ανήλικα κορίτσια και 6 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες και 9 άνδρες!

Επίσης αγνοούνται 4 ακόμη άτομα εκ των οποίων ένας άνδρας και τρία ανήλικα παιδιά.

Πηγή rodiaki.gr