Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση πλαστών διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.


Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει συνολικά 58 άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπάλληλοι Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, μέσω του «λαδώματος» εξέδιδε άδειες ικανότητας οδήγησης σε άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα.

Λόγω της δράσης του κυκλώματος, περίπου 340 άτομα, κυρίως αλλοδαποί από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατάφεραν να πάρουν άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τα μέλη να αποκομίζουν όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Ποια ήταν η έδρα και η δράση του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έδρα του κυκλώματος βρισκόταν έναν όροφο κάτω από το γραφείο του Υπουργού Μεταφορών, οι οποίοι κινούνταν χωρίς να δημιουργήσουν υποψίες λόγω της εμπλοκής των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών.

Τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με τους υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονταν η «ταρίφα» που έπρεπε να πληρώσουν οι υποψήφιοι, έφτανε τα 2.000 ευρώ, με τα 500 από αυτά να καταλήγουν στους εξεταστές που συνεργάζονταν με το κύκλωμα, οι οποίοι έκαναν τα «στραβά μάτια».

Η δράση του κυκλώματος λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια εξετάσεων για την απόκτηση των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας.

Μία ημέρα πριν τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων, κυρίως αλλοδαπών, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών που εμπλέκονταν στο κύκλωμα, λάμβαναν τις φωτογραφίες των «πελατών», τους οποίους άφηναν να εισέλθουν στο χώρο χωρίς έλεγχο.

Την ημέρα των εξετάσεων, οι αλλοδαποί υποψήφιοι οδηγοί έφταναν στην έδρα του κυκλώματος και ανενόχλητοι έμπαιναν στο εξεταστικό κέντρο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στο Χολαργό.

Μέσα σε μάσκες για τον κορωνοϊό έβαζαν τις κάμερες -Είχαν ακουστικά & μικρόφωνα

Κατά την εξέταση, οι υποψήφιοι οδηγοί που είχαν χρηματίσει τα μέλη του κυκλώματος, έφεραν επάνω του κρυμμένα ακουστικά, τη λεγόμενη «ψείρα», αλλά και μικροκάμερα, ώστε να μεταδίδουν την εικόνα των γραπτών στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.


Οι υποψήφιοι οδηγοί ακόμα και μέσα σε μάσκες κορωνοϊού, έκρυβαν τις μικροσκοπικές κάμερες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσαν κάμερα από «smart watch» ή αλλιώς «έξυπνο ρολόι».

Μάλιστα, η οργάνωση του σχεδίου είχε και συνέχεια... Προμήθευαν τους εξεταζόμενους ακόμη και με μπλούζες, που είχαν ενσωματωμένα καλώδια, μικρόφωνα και ακουστικά για να γίνεται η αναμετάδοση της εικόνας.

Φωτογραφία από ΕΛ.ΑΣ.

Σε άλλες περιπτώσεις, την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων αυτές τις οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.

Μάλιστα, φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές, σε περίπτωση που δεν προτιμούσαν την μπλούζα με τις προεγκατεστημένες συσκευές.

Κατά την εξέταση, στην άλλη άκρη του ακουστικού και της οθόνης βρισκόταν ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και τους έδινε τις σωστές απαντήσεις ώστε να επιτύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις, ενώ αν ο υποψήφιος δεν γνώριζε ελληνικά, τότε έμπαινε ο... διερμηνέας στο παιχνίδι.

«Τα μέλη του κυκλώματος εκφόβιζαν τους ελεγκτες»

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.


Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 58 ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Τι βρέθηκε από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 86.370 ευρώ,
  • 2 πιστόλια και περίστροφο,
  • 117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
  • 50 κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης, καθώς και υποψηφίων που απέκτησαν παράνομα άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, συνεχίζεται.


ΠΗΓΗ iefimerida.gr