Ο 7ος, που είναι ανήλικος, αφέθηκε ελεύθερος με όρους

Το δρόμο για τη… φυλακή έλαβαν σήμερα οι έξι από τους επτά διακινητές των μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν σε ακυβέρνητο σαπιοκάραβο ανοιχτά της Παλαιόχωρας, την περασμένη Τρίτη (22/11).

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, και οι επτά οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Μετά την απολογία τους οι έξι κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ενώ ο έβδομος, που είναι ο ανήλικος, αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εποπτείας από επόπτη ανηλίκων και τη διαμονής του σε ίδρυμα ανηλίκων Χανίων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους διακινητές κατάφερε να αποδράσει την ώρα που περίμενε να απολογηθεί στα δικαστήρια Χανίων. Άνδρες της αστυνομίας κατάφεραν και τον εντόπισαν μέσα σε μόλις 20 λεπτά και τον οδήγησαν ξανά στα δικαστήρια.

Έπαιρναν 3.000 και 4.000 δολάρια κατ’ άτομο

Οι διακινητές έταζαν στους μετανάστες ένα ασφαλές ταξίδι από τις ακτές τις Λιβύης λέγοντάς τους ότι θα τους μεταφέρουν με ασφάλεια στην Ιταλία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από το λιμενικό σώμα, οι διακινητές ζητούσαν και έπαιρναν 3.000 και 4.000 δολάρια κατ’ άτομο για να επιβιβάσουν τους μετανάστες στο πλοίο.
Κατά την προανάκριση οι άνδρες του λιμενικού σώματος, σε συνεργασία με άνδρες από τη Europol, πήραν καταθέσεις από τους μετανάστες οι οποίοι τους υπέδειξαν τους διακινητές.

Στην Αθήνα οι μετανάστες

Στην Αθήνα πλέον βρίσκονται οι 476 μετανάστες που μέχρι πριν λίγες ημέρες φιλοξενούνταν στο πλοίο «Σαμαριά» που είχε δέσει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Η μεταφορά τους, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού, πραγματοποιήθηκε με δόσεις. Το μεσημέρι του Σαββάτου (26/11) ξεκίνησε η μεταφορά των πρώτων μεταναστών οι οποίοι με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας όπου και επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής και το πρωί της Κυριακής (27/11) βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η επιχείρηση μεταφοράς τους συνεχίστηκε και την Κυριακή (27/11) όπου έφυγαν οι τελευταίοι μετανάστες με τα πλοία της γραμμής ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην Κρήτη μετά από επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών έχει διασωθεί νότια της Ιεράπετρας, πριν χρόνια.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το βράδυ της Δευτέρας (21ης Νοεμβρίου) εξέπεμπε σήμα SOS με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τους.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των στελεχών του λιμενικού σώματος ενώ ζητήθηκε βοήθεια και από το πολεμικό ναυτικό όπου με μία φρεγάτα αλλά και την βοήθεια παραπλέοντων πλοίων ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Πηγή cretapost.gr