Τουλάχιστον οι μισοί μετανάστες αρνούνταν ως αργά το βράδυ να αποβιβαστούν από το άγνωστης ταυτότητας σαπιοκάραβο στην Παλαιοχώρα Χανίων

Τουλάχιστον οι μισοί μετανάστες αρνούνταν ως αργά το βράδυ να αποβιβαστούν από το άγνωστης ταυτότητας σαπιοκάραβο, που τους μετέφερε από τη Λιβύη μήπως βρουν τη «Γη της Επαγγελίας». Το αίτημα τους ήταν να εγγυηθούν οι Ελληνικές αρχές την προμήθεια του ανταλλακτικού προκειμένου να επισκευαστεί το πηδάλιο του σκάφους και να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, όπου ήταν και ο αρχικός τους προορισμός.
  • Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοικτά της Παλαιόχωρας Χανίων
  • Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες
Νωρίτερα περί τους 250 συνταξιδιώτες τους αποφάσισαν να αποβιβαστούν και με μισθωμένα λεωφορεία να μεταφερθούν στη μαρίνα της Παλαιόχωρας, όπου το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ «Σαμαριά» θα τους φιλοξενούσε.

Πεινασμένοι, κουρασμένοι, βρεγμένοι και άυπνοι οι περισσότεροι, δέχθηκαν την φιλοξενία του Δήμου Καντάνου Σελίνου και τη ζεστή αγκαλιά των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου και βέβαια τις πρώτες βοήθειες ομάδας γιατρών με επικεφαλής τον κ.Στέφανο Ντουκάκη από την ΤΟΜΥ Χανίων.

Οι περισσότεροι από τη Συρία, όμως μέσα σ’ αυτούς πολλοί είναι από την Αίγυπτο την Παλαιστίνη, ακόμη και από το Πακιστάν. Άγνωστο το ποσόν που έδωσαν στους διακινητές . Όσους ρωτήσαμε μας είπαν ότι ήρθαν χωρίς να πληρώσουν.
Τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο αμπάρι του πλοίου ήταν πάνω από 50 γυναίκες και παιδιά. Οι «αρνητές» δεν τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν. Ηταν ένα ατού στις διαπραγματεύσεις φαίνεται.

Άλλοι με ιατρικής φύσεως προβλήματα , δέχθηκαν τις πρώτε βοήθειες των γιατρών σε δυο ασθενοφόρα που υπήρχαν στην Παλαιόχωρα.

Ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περάκης σε δηλώσεις του ανέφερε : «Ελπίζουμε αύριο (σήμερα) να υπάρξει μέριμνα».

Στους διασωθέντες προσφέρθηκε δείπνο από το δήμο Καντάνου Σελίνου ενώ σήμερα , λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Μηταράκης ζητά από την ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ζητά η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Μήνυμα του Υπ. Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα μας, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».


Πηγή ertnews.gr