Η Ελλάδα και το Βέλγιο εκφράζονται με μία φωνή....


Η Ελλάδα και το Βέλγιο εκφράζονται με μία φωνή και σθεναρά υποστηρίζουν τις κοινές αρχές και αξίες που πρεσβεύουν, διαμήνυσε η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Αναφερθείσα ειδικότερα στην Τουρκία, είπε πως είναι ένας γείτονας και το γνωρίζει πολύ καλά η Ελλάδα, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. «Είναι μια συμμαχική χώρα εντός του ΝΑΤΟ και ένας βασικός παίκτης στην περιοχή, που κάποιες φορές, ας το παραδεχθούμε, έχει υιοθετήσει ταραχοποιητική συμπεριφορά στη γειτονιά μας. Αυτό αφορά την Ελλάδα, αλλά όχι αποκλειστικά και μόνο» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου έκανε ειδική αναφορά στη θετική ατζέντα στην οποία συμφώνησε πέρυσι η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν αυτές οι εντάσεις και έστειλε το μήνυμα πως παραμένει «αν η Άγκυρα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους κοινούς μας στόχους, την αποκλιμάκωση και τη συνεργασία». Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως διμερώς και στο επίπεδο της ΕΕ, το Βέλγιο είναι υπέρ της συνέχισης των διάφορων πολιτικών επαφών και διαβουλεύσεων για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, τις προξενικές υποθέσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τους ξένους τρομοκράτες μαχητές, το μεταναστευτικό, τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Επίσης, αναφερθείσα στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, η Χάτζα Λαμπίμπ είπε πως ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις «διμερείς εντάσεις στο Αιγαίο» και γνωστοποίησε ότι εξέφρασε τη θλίψη της γι' αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου καταδίκασε τις προκλητικές δηλώσεις και διαμήνυσε πως όλοι πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου εξέφρασε την πεποίθηση η «αποκλιμάκωση και ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν αυτού του είδους οι διμερείς διαφορές» και συνεχάρη την Ελλάδα για την εποικοδομητική της στάση σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι οι διενέξεις πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Αναφερθείσα στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, η Χάτζα Λαμπίμπ (Hadja Lahbib), η οποία πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου, τη χαρακτήρισε παραγωγική και εποικοδομητική.

Αναφερθείσα στην 104η επέτειο από τον τερματισμό των εχθροπραξιών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Χάτζα Λαμπίμπ είπε πως σήμερα, τόσα χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και τόνισε πως «μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο εξωτερικό έχουμε επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις οι οποίες έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει πόλεμο και επίσης έχουμε προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς μάχεται υπέρ της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και υπέρ της Δημοκρατίας, η οποία έχει το λίκνο της εδώ, αφού γεννήθηκε στη σπουδαία σας χώρα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   real.gr