Του Σταύρου Οραήλογλου 

Οι συνοριοφύλακες που καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους φυλάσσοντας τα σύνορα της πατρίδας μας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στον Έβρο, στην πρώτη γραμμή, είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς και υπερήφανοι, άνθρωποι που τιμούν τη δουλειά τους προτάσσοντας πάνω απ’ όλα την αγνή και άδολη αγάπη για την Ελλάδα.

Στη συζήτηση που κάναμε με τον Πρόεδρο των συνοριακών φυλάκων Έβρου στην τηλεοπτική μου εκπομπή,ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε για ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων 25 ετών στο ποτάμι.Για την πλήρη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τους γείτονες, τη διαρκή πίεση από τις μεταναστευτικές ροές που διευκολύνεται από την παρατεταμένη καλοκαιρία, τον καθημερινό τους αγώνα κατά των λαθροδιακινητών που αναζητούν διαρκώς νέους δρόμους, για την αποτελεσματικότητα του φράχτη και την ανάγκη επέκτασης του, ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω τα σύνορα μας… Η συζήτηση μας όμως, πήγε και σε θέματα για τα οποία θα έπρεπε κάποιοι, εάν είχαν συνείδηση, να ντρέπονται.

Μιλήσαμε για τους μισθούς – ψίχουλα των 700 ευρώ τωνσυνοριοφυλάκων που προσελήφθησαν πριν δύο χρόνια, για το «ταβάνι» των 900 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες και τα νυχτερινά τους, για το πώς αυτοί οι άνθρωποι που έχουν «χορτάσει από ευχαριστήρια» και «ηθικές επιβραβεύσεις», καλούνται να ζήσουν,οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. 

Στην Ελλάδα, τη χώρα των εύκολων υποσχέσεων, των διαχρονικών αδυναμιών και παθογενειών, φτάσαμε αισίως στο 2022 και στην προεκλογική περίοδο για να ακούσουμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το βήμα της Βουλής, στις 4 Νοεμβρίου, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, να γίνει δεκτό το πάγιο αίτημα των αστυνομικών, ώστε να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους επικίνδυνο. 

Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω τον κύριο Θεοδωρικάκο, όμως διαχρονικά και προς άγρα ψήφων, επιβεβαιώνεται -πριν τις κάλπες- η πρόθεση κάθε κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των αστυνομικών και των συνοριοφυλάκων. Η αλήθεια όμως, είναι πως μετά τις εκλογές οι υποσχέσεις αθετούνται, γιατί παλαιότερα είχαμε Μνημόνια και τώρα δεν υπάρχει ο «απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος». 

Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη κοροϊδία σε βάρος των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος αυτών που είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή και κρατούν τα σύνορα μας, αυτών που κινδυνεύουν καθημερινά αλλά το επάγγελμα τους δε θεωρείται επικίνδυνο γιατί στοιχίζει στα κρατικά ταμεία…

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ικέτες, είναι υπερήφανοι, εργατικοί και φιλότιμοι, θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους καλά. Μία ευνομούμενη πολιτεία όμως, οφείλει να τιμάει και στην πράξη τους ανθρώπους της, όχι μόνο με παλαμάκια. 

Τα χρέη δεν εξοφλούνται με λόγια…


ΠΗΓΗ   myportal.gr