Συνελήφθη αλλοδαπός που διακινούσε μαζικά, πλαστά ή τρίτων προσώπων ταξιδιωτικά έγγραφα, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων σε διάφορες χώρες υποστηρίζοντας τη δράση διεθνούς κυκλώματος


Το τελευταίο δίμηνο διακίνησε τουλάχιστον (33) ταχυδρομικά δέματα


Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων στην περιοχή της Ομόνοιας

Συνελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που πραγματοποιήθηκε την 24/11/2022 στην περιοχή της Ομόνοιας, αλλοδαπός για κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων μεγάλης ποσότητας τρίτων προσώπων και διευκόλυνση εισόδου-εξόδου αλλοδαπών από το Ελληνικό έδαφος. Επίσης, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται αλλοδαπός συνεργός του.

Στο πλαίσιο διερεύνησης κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων
με σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης προώθησης μεταναστών και την περαιτέρω νομιμοποίηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε ο ανωτέρω αλλοδαπός που είχε αναπτύξει συνεργασία με το κύκλωμα.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός αναλάμβανε την κατάρτιση πλαστών, αλλά και εγγράφων τρίτων ατόμων αμφιβόλου γνησιότητας και τη μαζική αποστολή αυτών ταχυδρομικώς προς διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία).

Για το σκοπό αυτό, λειτουργούσε στην οικία του στην Ομόνοια εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων και παράλληλα απέκρυπτε σημαντικό αριθμό εγγράφων, τα οποία διέθετε προς πώληση.

Προκειμένου να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες του, χρησιμοποιούσε στοιχεία αποστολέα για τις ανωτέρω αποστολές των δεμάτων που περιείχαν τα πλαστά ή τρίτων προσώπων έγγραφα, στοιχεία τρίτων προσώπων «αχυρανθρώπων» ή στοιχεία από πλαστά έγγραφα που είχε καταρτίσει ο ίδιος.

Ακόμη πιο σύνθετος ήταν ο τρόπο διακίνησης των χρηματικών εμβασμάτων για την πληρωμή των ταξιδιωτικών εγγράφων με τη χρήση εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Χρησιμοποιώντας τα ως άνω παράνομα έγγραφα, παραλάμβανε, για λογαριασμό του κυκλώματος, χρηματικά εμβάσματα από εταιρείες ταχυμεταφοράς χρημάτων, από συνεργούς από διάφορες πολιτείες της Η.Π.Α..

Έτσι, με τη συνδυαστική χρήση διαφορετικών στοιχείων αποστολέων δεμάτων-αποδεκτών χρηματικών εμβασμάτων, διαφορετικών προορισμών-παραληπτών των δεμάτων (χώρες της Ε.Ε.) και αντίστοιχα διαφορετικών αποστολέων των χρημάτων (Η.Π.Α.) είχε δημιουργηθεί σκόπιμα ένα δαιδαλώδες δίκτυο διανομής εγγράφων και οικονομικών ροών, δυσχεραίνοντας την αποκάλυψη της εγκληματικής δραστηριότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τους τελευταίους δύο μήνες ο κατηγορούμενος είχε διακινήσει πάνω από (33) ταχυδρομικά δέματα.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 •  -77- άδειες διαμονής (Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Ελλάδας),
 • -5- διαβατήρια (Πακιστάν, Ινδίας),
 • -3- προξενικές θεωρήσεις ( VISA ) (Ιταλίας, Καναδά),
 • -3- άδειες ικανότητας οδήγησης Ελλάδας,
 • -2- δελτία ταυτότητας Πακιστάν,
 • πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων,
 • ηλεκτρονικός υπολογιστής,
 • Πολυμηχάνημα (σαρωτής-εκτυπωτής),
 • Διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων (κοπίδια, κόλλες, πλαστικές διαφάνειες, ασημοταινίες)
 • -3- κινητά τηλέφωνα και
 • το χρηματικό ποσό των -4.050- ευρώ.
Ο κατηγορούμενος είχε καταρτίσει για τον εαυτό του τρία διαφορετικά είδη πλαστών εγγράφων με διαφορετικά στοιχεία που έφεραν τη φωτογραφία του, τα οποία χρησιμοποιούσε κατά περίπτωση για τη διακίνηση των δεμάτων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η ανωτέρω Υπηρεσία διατηρεί συνεργασία με τη Europol , μέσα από την ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ έχει κληθεί και ειδικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα συνδράμει τις έρευνες με κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο δράσης 2.2 του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών και αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δράσης με την κωδική ονομασία « op Parcel Safe » που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Europol .

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.bordernews.gr