Μία συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, προβλέπει ότι η Βρετανία στοχεύει να στείλει δεκάδες χιλιάδες μεταναστών που φτάνουν παράνομα στις ακτές της, σε απόσταση 6.400 χιλιομέτρων μακριά στη Ρουάντα.
Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση για τις απελάσεις εμποδίστηκε τον Ιούνιο, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε την τελευταία στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), ενώ ο παράνομος χαρακτήρας της στρατηγικής αυτής αμφισβητήθηκε ουσιαστικά από μία δικαστική γνωμοδότηση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου.
Οι δικαστές Τζόναθαν Σουίφτ και Κλάιβ Λούις αναμένεται να εκδώσουν την απόφασή τους στις 12:30 ώρα Ελλάδας.
Μία σημερινή νίκη της κυβέρνησης δεν θα σημαίνει ότι οι πτήσεις μπορούν να αρχίσουν άμεσα, επειδή είναι ενδεχόμενο να υπάρξει μία ευρύτερη προσφυγή στα βρετανικά δικαστήρια, ενώ η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το ECHR που επιβλήθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού αποτρέπει τις οποιεσδήποτε απελάσεις σε άμεσο χρόνο, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μία από τις πρώτες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις του ο Σούνακ παρουσίασε μία στρατηγική για την αυστηροποίηση της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, δηλώνοντας ότι επιθυμεί την επανάληψη των πτήσεων προς τη Ρουάντα, παρά την αντίθεση βουλευτών από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, από τον ΟΗΕ, αλλά ακόμη και από τον Βασιλιά Κάρολο.
Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται υπό κλιμακούμενη πίεση από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και την κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι αριθμός ρεκόρ περισσότερων από 40.000 μεταναστών έφτασαν από τη Γαλλία μέσα στο 2022. Αρκετοί από τους μετανάστες έφτασαν από το Αφγανιστάν ή το Ιράν ή ακόμη και άλλες χώρες που πλήττονται από εμφύλια διαμάχη ή πολεμικές συγκρούσεις, με επιδίωξη να τους χορηγηθεί άσυλο από την Βρετανία.
Η μετανάστευση καταγράφεται ως το τρίτο πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους, μετά την οικονομία και την υγεία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Ο θάνατος τεσσάρων μεταναστών στη Μάγχη την προηγούμενη εβδομάδα όταν η φουσκωτή λέμβος τους άρχισε να βυθίζεται, ήταν η τελευταία από μία σειρά τραγωδιών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την ανικανότητα του Λονδίνου για την αντιμετώπιση των παράνομων εισροών μεταναστών από τη θάλασσα.
Πηγή athina984.gr