Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διατηρεί σε ισχύ μέτρο που επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διατηρεί σε ισχύ μέτρο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα.

Εναντίον της άρσης του αμφιλεγόμενου μέτρου είχαν ταχθεί 19 αμερικανικές πολιτείες, εκφράζοντας φόβους για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Τον Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μέτρο ήταν άμεσο, δεν επέτρεπε νομική προσφυγή και δεν προέβλεπε αυτόματη επιστροφή στις χώρες καταγωγής. Υπήρχαν μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. για τους Ουκρανούς λόγω της ρωσικής εισβολής, ή για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κατήγγειλαν ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπο» το ότι δεν επέτρεπε σε αιτούντες άσυλο να καταθέτουν αιτήσεις. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο υποχρεώνει ουσιαστικά τους επίδοξους μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα, εκθέτοντας τους σε περισσότερους κινδύνους.

Πηγή ertnews.gr