“Η Τουρκία μας τροφοδοτεί μετανάστες μέσω των κατεχομένων και βεβαίως θα πρέπει να έχει συνέπειες για αυτή της την ενέργεια”, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Υπογράμμισε δε πως “το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι εισροές μεταναστών, οι οποίες μέχρι τώρα για φέτος είναι 21.000, με το 95% από αυτά τα άτομα να έρχονται από την Πράσινη Γραμμή”.

Παράλληλα, ο κ. Νουρής σημείωσε πως η Ευρώπη μας έχει χαρακτηρίσει πρωταθλητές, για το 2022, στις επιστροφές μεταναστών. «Έχουμε επιστρέψει 7100 μετανάστες και είμαστε μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών γιατί ακριβώς έχουμε δομήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών”, ανέφερε.

Αναφορικά με την εξέταση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι το 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών εξέτασε 4.000 περίπου αιτήσεις ασύλου και με την εφαρμογή της ταχύρρυθμης διαδικασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 εξετάστηκαν 16.500.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης εκδήλωσης για την παρουσίαση του Σχεδίου «Η Κύπρος – Το Αύριο», στο «Nicosia Mall», στη Λευκωσία, ο κ. Νουρής ερωτηθείς για το μεταναστευτικό πρόβλημα και τα επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας «Πουρνάρα», δήλωσε ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα το οποίο πλέον έχει πάρει διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μόλις πρόσφατα, πριν από δύο μέρες, έγινε μια νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, στις Βρυξέλλες, συζητώντας, μεταξύ άλλων, και το θέμα της εργαλειοποιήσης που τυγχάνουν οι μετανάστες και το μεταναστευτικό από τρίτες χώρες.

Στη δική μας περίπτωση, συνέχισε ο κ. Νουρής, ο ηθικός αυτουργός ακούει στο όνομα Τουρκία και βεβαίως μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει τα μέγιστα η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του σχετικού κανονισμού, το οποίο η Τσεχική Προεδρία, προώθησε στην COREPER.

Σημείωσε ότι, δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός κρατών φρόντισε να διατυπώσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη σημαντικότητα αυτού του κανονισμού, αποτρέποντας έτσι την προώθηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με τη Σουηδική Προεδρία και θα πείσουμε τις τέσσερις χώρες που είχαν διαφορετική άποψη», είπε ο Υπουργός.

Δήλωσε ότι ο κανονισμός αυτός, μεταξύ άλλων, θα δώσει το μήνυμα στις χώρες εκείνες, προεξάρχουσας της Τουρκίας, ότι δεν μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο, όταν εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό σε βάρος άλλων χωρών, όπως την περίπτωση της Κύπρου. Η Τουρκία, πρόσθεσε, μας τροφοδοτεί μετανάστες μέσω των κατεχομένων και βεβαίως θα πρέπει να έχει συνέπειες για αυτή της την ενέργεια.

Ερωτηθείς για την πρόταση υποψηφίων Προέδρων για ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι με κάθε σεβασμό προς τους υποψηφίους δεν είναι σωστά ενημερωμένοι ενδεχομένως ή απλώς τοποθετούνται με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δήλωσε ο κ. Νουρής: η Ευρώπη μας έχει χαρακτηρίσει πρωταθλητές, για το 2022, στις επιστροφές μεταναστών. «Έχουμε επιστρέψει 7100 μετανάστες και είμαστε μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών γιατί ακριβώς έχουμε δομήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών”, ανέφερε.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι εισροές, οι οποίες μέχρι τώρα για φέτος είναι 21.000, με το 95% από αυτά τα άτομα να έρχονται από την Πράσινη Γραμμή, είπε.

Αναφορικά με την εξέταση των αιτήσεων ο κ. Νουρής δήλωσε ότι το 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών εξέτασε 4.000 περίπου αιτήσεις ασύλου και με την εφαρμογή της ταχύρρυθμης διαδικασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 εξετάστηκαν 16 500. Σημείωσε ότι «όλα αυτά που ακούω περί ταχύρρυθμης διαδικασίας πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα».

Το πρόβλημα, συνέχισε, που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες επιστροφών με πολλές τρίτες χώρες. Σχετικά με τους οριοφύλακες ο κ. Νουρής σημείωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 420 και το ζητούμενο είναι να προσληφθούν σε πρώτη φάση 300. Ευχή μας, είπε ο Υπουργός, μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 να προσληφθούν αυτοί οι οριοφύλακες.

Για το Σχεδιο “Η Κύπρος – Το Αύριο” και το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη που καταλείπουμε στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι ένα σχέδιο, συνέχισε, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προσπάθειες και έργα τα οποία θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την Κύπρο μαζί με όλα όσα έχουμε ήδη πράξει. Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, έχει την ευθύνη για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων δράσεων, όντας το μεγαλύτερο Υπουργείο.

«Έχουμε 8 συγκεκριμένες δράσεις, με κορωνίδα τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ακολουθούν και άλλες πολύ σημαντικές δράσεις, όπως η ψηφιοποιήση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η μείωση των ανέκδοτων τίτλων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι μια πολύ σημαντική δράση είναι και το σχέδιο φοιτητικών κατοικιών «ώστε να έχουμε το 2025, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με δαπάνη 15 εκατομμυρίων που είναι η χορηγία του σχεδίου, 560 μονάδες φοιτητικών εστιών».

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Κύπρος μας θα είναι ακόμη καλύτερη με αυτό το συγκεκριμένο, πολύ φιλόδοξο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιούμε, υπογράμμισε ο κ. Νουρής.